LIFESTYLE Magazin

Najam stana u Sarajevu postaje luksuz: 7.000 KM za jedan mjesec u penthausu

Garsonijera i nema baš mnogo u ponudi, a cijena najma kreće se oko 300 KM

Cijene nekretnina u Sarajevu dosežu vrtoglave cifre, pa tako na nekim lokacijama kvadrat košta i do 8.000 KM.

Zbog visokih cijena nekretnina kupovina stana, naravno s prosječnom plaćom u BiH, mnogima je nemoguća misija, pa je tako sve više građana koji živi kao podstanari.

Istražili smo šta se sve iznajmljuje u glavnom gradu BiH, a izvor informacija nam je vodeći bh. sajt za kupovinu i prodaju nekretnina “olx.ba”.

Sve pogodnosti

Cijene variraju u zavisnosti od lokacije, ali i opremljenosti stana, tj. da li je i kako namješten.

Trosoban stan na Skenderiji. Screenshot

U poređenju s prethodnim godinama, cijene stanova za unajmljivanje porasle su čak za 10 posto, pa tako kirija za luksuzno opremljeni trosoban stan na Baščaršiji iznosi 2.200 KM mjesečno.

Najskuplji stan na spomenutoj platformi je penthaus u naselju Šip. U pitanju je peterosoban stan koji nudi apsolutno sve pogodnosti, kao i vrtoglavu cijenu od 7.000 KM mjesečno.

Ponude platforme

Trenutno drugi najskuplji stan ponuđen za najam u Sarajevu nalazi se na Skenderiji, a radi se o nenamještenom četverosobnom stanu od 150 kvadrata. Stan raspolaže s tri spavaće sobe, dnevnim boravkom, dva kupatila i WC-om, radi se o novoj gradnji, a kirija za ovu nekretninu iznosi 5.000 KM.

Trosoban stan se na Grbavici i Čengić-Vili može pronaći i za 1.000 KM mjesečno, što je poprilično povoljno u poređenju s cijenama garsonijera.

Najjeftiniji stan trenutno u ponudi. Screenshot

Najjeftiniji dvosoban stan koji smo uspjeli pronaći na spomenutoj platformi za najam nalazi se u Novom Gradu. Radi se o prizemlju kuće, a kirija iznosi 300 KM. Namještaj je u ovom stanu poprilično oskudan i star, ali cijena je ipak solidna u odnosu na trenutnu ponudu u Sarajevu.

Garsonijera i nema baš mnogo u ponudi, a cijena najma kreće se oko 300 KM, s tim da se može pronaći i za nešto manji iznos.

Siromašna ponuda

Uzimajući u obzir da je posljednjih godina zavladao trend „stan na dan“, može se zaključiti da je i to jedan od razloga dosta siromašnije ponude.

Uprkos previsokim cijenama nekretnina, potražnja i dalje ne jenjava, pa je tako u 2024. godini prodat stan za 1,1 milion KM, čija je površina 120 kvadratnih metara.