ZANIMLJIVOSTI

Domaći brend “Vispak” Visoko: Najbolja domaća proizvodnja kafe, čaja, slatkiša i dodataka jelu

Osnovan 1972. kao dio preduzeća Velepromet Visoko sa ciljem prerade i pakovanja kafe i niza prehrambenih proizvoda te je odmah postao prepoznatljiv po prženoj i mljevenoj kafi ZLATNA DŽEZVA.

VISPAK se nastavlja afirmisati i 1974. postaje lider u proizvodnji specijalne mljevene kafe za ugostiteljstvo i ESPRESSO kafe.

1977. godine otpočela je proizvodnja čaja na tada najsavremenijim mašinama.

Kompletne linije

Linije praškastih proizvoda i začina za jelo puštaju se u rad 1979. Prelaskom u novu zgradu

1980. instaliraju se kompletne linije: kafe, kikirikija, praška stih proizvoda i začina za jelo.

U funkciju se puštaju savremena skladišta sirovina, repromaterijala i gotovih proizvoda.

1983. počinje proizvodnja kikirikiputera.

1985. počinje proizvodnja Stampi krema.

1,5 kg Espresso / Aditivi /Odvajanje Veleprometa

Proizvodnja ESPRESSO kafe u jedinstvenim pakiranjem od 1,5kg koji i danas predstavlja najznačajniji proizvod u VISPAKovom asortimanu započela je 1987. godine.

Iste godine započela je i proizvodnja aditiva za pekarstvo u kojima smo bili lideri na prostorima bivše Jugoslavije.

1988. odvajanjem od Veleprometa VISPAK postaje -samostalna Organizacija.

Usvajanjem Zakona o privatizaciji dolazi do promjene vlasničkim odnosima tako da VISPAK 1991. postaje dioničko društvo.

U periodu agresije na našu državu od 1992. – 1996. u VISPAKu se, mada u vrlo teškim isloženim uvjetima kontinuirano odvija proizvodni proces.

Od 1997. asortiman kremova obogaćuje se kremom ČOKoMILK koji je vrlo brzo našao svoje mjesto na tržištu zbog povoljne cijene i visoke kvalitete.

Kupovinom dvije mašine MAISA1998. poboljšana je proizvodnja čajeva i usvojena sunajsavremeniji svjetski trendovi u ovoj oblasti (komotno pakovanje, crni, aromatizirani, zeleni, voćni čajevi…). Iste godine razvijena je proizvodnja juha i unaprijeđena transportna pakovanja.

Značajan trenutak u razvoju VISPAK-a desio se 1998. Izvozom naših proizvoda u Švedskoj, bilježi se kao početaka izvoznih aktivnosti. Danas naše izvozno tržište čine SAD, Hrvatska, Švedska, Saudijska Arabija, Kosovo, Austrija, Slovenija, Australija, Crna Gora, Kanada, Italija, Holandija, Srbija, Turska, Njemačka, Makedonija, Švicarska, Velika Britanija te Češka.

Donošenje odluke o razvoju informacijskog sustava, početak proizvodnje hladno mljevene i vakumirane kafe i unapređenje pakovanja praškastih proizvoda kupovinom nove Wolpackmašine obilježavaju 1999.godinu.

Početkom 2000. otpočinje proces projektovanja sistema u pravljanja kvalitetom prema standardu ISO/CD2 9001:2000,otvara se prvi VISPAK-ov coffeeshop u Visokom. Od 2001.zvanično postajemo vlasnici certifikata ISO 9001:2000.

2000.g. počinjemo sa proizvodnjom čokolada i čokoladnih proizvoda te danas možemo reći da smo domaća najkompetentnija firma za ovaj program.

2003.g. proizvodnja snack-aobogaćena je linijom flipsa koji postaje značajan konkurent na tržištu grickalica.

2005.g. ostat će posebno upamćena po tome što je VISPAK zvanično ušao u Guinness-ovu knjigu rekorda sanajvećom džezvom na svijetu i zakoje se pije najbolja bosanska kafa na svijetu ZLATNA DŽEZVA.

2006.g. je obilježilo širenje distributivne mreže, jačanjeHORECA segmenta, mikroobrada terena, marketinška podrška prodajekako medijski tako i naprodajnim mjestima. Iste godine organizovana je innacionalna nagradna igra„Potraga za zlatom”, koja je izazvala veliki interes s obziromda je glavna nagrada bila kilogram zlata.

Pored ove nagradne igre,organizovano je i niz nagradnih igara u saradnji sa našim ključnim kupcima i ovo se pokazalo kao pun pogodak.

2007.g. snimljeni su reklamni spotovi za VISPAK juhe i čorbe,koji su bili dobra marketinška potpora promociji BOSANSKEKUHINJE, koja je neodvojivi dionašeg poslovnog usmjerenja.

2008.g. ZLATNA DŽEZVA je proglašena Super brendom za Bosnu i Hercegovinu što je bila još jedna potvrda kompetentnosti posla koji radimo. Uz ZLATNU DŽEZVU vezane su sve vrijednosti -tradicije, iskustva, okupljanja porodice i rituala pripremanja i pijenja prave bosanske kafe.

Krajem 2010.g. desila se najznačajnija promjena u cjelokupnom poslovanju, Vispak je postao dio ASGROUP kojuosim VISPAK-a čine još AS Jelah,Kent Visoko, Napredak Tešanj,Vemal Tešanj, Fortitudo Travnik iOaza Tešanj. Grupacija ima za cilj, u narednih pet godina, postati jedan od pet najvećih proizvođača konditorskih proizvoda ua Jugoistočnoj Europi.

2011.g. obilježava projekat uvodenja 20 novih proizvoda koji je obuhvatio sve proizvodne programe VISPAK-a kao što su program kafe, gotovih jela,čokoladni program, snack i program praškastih proizvoda, a riječ je o visokokvalitetnim domaćim proizvodima kreiranim po vrhunskim svjetskim standardima unapredenja kvaliteta, sa novim okusima savremenog i dopadljivog pakovanja. Takođe, promovirali smo i prvi VISPAK Newsletter koji je nanajbolji način prezentovao naše uspješne poslovne poduhvate.

2012.g. obilježena je lansiranje novih brendova TIRU-LIRU i TAJNA

Čokolada TIRU-LIRU je namijenjena prvenstveno djeci, koja je svojim maštovitim dizajnom i sa tri različita okusa:mliječni, banana-keks i voćni,osvojila najmlade čokoljupce. TAJNA je brend mješavine začina za 10 najpopularnijih jelana ovom prostoru, kojima se na jednostavan i brz način omogućava  ispravljanje najomiljenijih jela zaporodicu.Radi se o brandu i kvalitetom i ukusom odgovara njenoj neponovljivosti i raznovrsnosti ukusa. Riječ je o mješavini začina za najpopularnija jela domaće kuhinje, ali i nekih ostalih, univerzalnih jela sa ovih VISPAK-ovog programa BOSANSKE KUHINJE koji prostora.

2013.g. započinje investicijom u moderne linije za proizvodnju STAMPI BLOK-a, mliječne kakaove table, čokoladnih jaja TIRU-LIRU te rižne čokolade, kojiće upotpuniti asortiman ponudeza najmlađe. Također, redizajniran je i Stampi krem kojisvojim dizajnom i izvrsnom kvalitetom otkriva novi doživljaj užitka u okusu lješnjaka,čokolade i mlijeka.

Mr&Mrs Vi / Zlatna džezva387 / Tako lako

2015. – Unapređenje kvalitetakapućina sa novim okusima podbrandom Mr&Mrs Vi, te razvoja novih okusa čajeva

2016. – u skladu sa potrebama tržišta dolazi do razvoja novog roizvoda ZLATNA DŽEZVA 387 g.Iste godine razija se novi brand juha sa brzom i praktičnom primjenom, pod nazivom TAKOLAKO.

2019 – U skladu sa potrebama tržišta i brzom načinu života dolazi do razvoja novog proizvoda SAD PA SAD Zlaznadžezva za brzu i praktičnu pripremu bosanske kafe. Iste godine Vispak predstavlja novu espresso premium kafu „Dream”napravljenu od posebno odabrane mješavine najkvalitetnijih sorti kafe.

2021 – Pored standarda zakvalitetu u proizvodnji hrane kojeveć posjeduje, Vispak d.d. Visok certificiran je i IFS Foodastandardom. Iste godine Vispakje certificiran sa ISO 14001:2015standardom za upravljanje kolišem. Kao najkompetetnija BH kompanija za proizvodnju čokolade Vispak pravi noviaiskorak u toj kategoriji. Lansiranje novih čokolada u gramažama 28g, 42g, 80g i 100g. U asortimanu nudimo Mliječnu tablu, Mliječni krem, Kokos krem,aLješnjak krem, Jagoda – jogurtakrem i inovativni okus Zlatnadžezva – kafa krem. Iste godineza ljubitelje „blago jače” kafe razvijamo novu Tamno pečenu Zlatnu džezvu.

2022. godine nastavljamo sa inovacijama. Razvija se TAKOLAKO Rižoto za brzu i praktičnu pripremu rižota. Nakon nizainovacija i noviteta u poslovanjukoje je realizovala kompanija Vispak, ovu godinu obilježit će i investicija u opremu za čaj saanajnaprednijom tehnologijom uproizvodnji.

U postojeći asortiman čaja dodajemo nove okuse Zimska melodija, Planinski čaj, Trešnjačaj uz inovativne aromatizirane šećere i gadget za čaj.

Vispak.ba