VIJESTI

“Pita” pokušao podmititi visočke policajce, pa ga uhapsili

Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona podiglo je optužnicu protiv A. S. zvanog „Pita”, rođenog 1991. godine u Visokom, koji je već osuđivan za krivično djelo utaje.

Prema optužnici, on je 3. novembra 2023. godine u Visokom, u mjestu Varoško Polje, oko jedan sat iza ponoći, pokušao podmititi policijske službenike PS Visoko da ne izvrše saobraćajnu kontrolu i alkotestiranje.

A. S. je upravljao vozilom marke „Mercedes” registarskih oznaka … kada je zaustavljen od strane policajaca H.A., V.D. i K.E. On im je predao na uvid samo potvrdu o registraciji, a ne i vozačku dozvolu, koja mu je navodno ostala u novčaniku. Također, on se lažno predstavio kao Š.A.

Kada je izašao iz vozila, on je iz džepa pantalona izvadio novčanicu od 50 KM i ponudio je policajcima da ne izvrše alkotestiranje, što je bila njihova obaveza. Policajci su ga upozorili da time čini krivično djelo davanja mita i da vrati novčanicu.

Nakon što je alkotestiranjem utvrđeno da ima 1,87 promila alkohola u krvi, policajci su mu saopštili da će biti lišen slobode i priveden u PS Visoko, zbog prekršaja iz Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH.

A. S. je tada ponovo pokušao podmititi policajce novčanicom od 50 KM, obraćajući im se riječima: „De popite nešto da ovo završimo, pusti me da idem kući, neće niko znati”. Kada su ga policajci odbili, on im je rekao: „Dabogda vam dijete bilo gladno, pa onda uzimajte vozačke”.

Policajci su ga potom lišili slobode i priveli u PS Visoko, gdje su mu pronašli ličnu kartu na njegovo ime, sin N. i utvrdili njegov stvarni identitet.

A. S. je optužen za krivično djelo „Davanje dara i drugih oblika koristi” iz člana 381. stav 1. Krivičnog zakona Federacije BiH.

Visoko.ba // Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona