ZANIMLJIVOSTI

Upoznajmo se sa krivim toranjem u Pisi

Riječ je o zvoniku katedrale u talijanskom gradu Pisi, izgrađenom na Polju čuda.

Upoznajmo se s kosim tornjem u Pisi sa strukturalnog gledišta: Njena izgradnja počela je 1173. godine poslije Krista i počeli su postavljati baze, a zatim i zidove, a nakon što je zgrada došla do trećeg sprata, primijećeno je da postoji nagib.

Možete li zamisliti da je toranj težak 14 500 tona izgrađen na temeljima dubokim 3 m i postavljen na pijesku i mulju?!! Nakon što su otkrili nagib, inženjeri su izgradili ostatak podova (vanjski zidovi) tako da je visina poda u nagnutom smjeru veća od njegove visine u drugom smjeru. Što je povećalo nagib tornja zbog utonuća temelja u većem omjeru u tlo, zbog povećanja težine podova.

Među razlozima zašto se toranj nije srušio

Gradnja je trajala 199 godina, a dugotrajni zastoj u izgradnji jedan je od razloga koji je omogućio zbijanje tla, što je smanjilo nagib, pa se toranj nije u potpunosti srušio. Glinasto tlo pomoglo je i glavni je razlog sklonosti tornja da se ne uruši i njegove otpornosti pred 4 potresa.

Inženjeri su izračunali težište tornja, a iz proračuna je zaključeno da se toranj potpuno srušio kada je dosegao nagib od 5,44 stupnja.

Toranj je zatvoren 1990. godine pod nagibom od 5,5 stepeni, no toranj se ipak nije srušio.

Foto: Facebook

Pokušaji da se zaustavi naginjanje tornja i ne sruši

Kopanje dubokih rupa u zemlji na dubini od 40 m, te postavljanje tornja željeznim sajlama kroz rupe.

Upumpavan je tekući dušik, što je dovelo do smrzavanja vode u tlu i njenog ponovnog širenja i skupljanja, što je dovelo do slijeganja tla i slijeganja temelja, a posljedično i nagiba tornja brzinom njegovog nagiba.

Tokom ovih godina. Iskopali su 361 rupu i u zemlju ubrizgali 90 tona cementa, što je dovelo do snažnog naginjanja tornja.

I konačno, Ekstrakcija tla korištena je 1990. godine

Uklonjena je zemlja sa strane koja nije nagnuta tako da se toranj naginje u tom smjeru, zatim su željeznim sajlama učvršćene baze tornja u zemlju i smanjen je nagib na 4 bicikla, a to je bilo na početku.

Inženjeri su ga mogli napraviti okomitim, ali nisu htjeli izgubiti njegovu slavu i turističku vrijednost zbog njegovog nagiba.

I nakon što je to dovršeno, kula je otvorena.

I potvrđeno je da toranj može izdržati bez ikakvog urušavanja 300 godina.