AKTUELNOSTI

“Gazda” poslao radnike kućama, a sad im ne da ni plate

Istekli su zakonski rokovi za izvršenje naredbe republičkog inspektora rada da se u teslićkoj “Novoj Borji” isplate plate za septembar i oktobar prošle godine, ali radnici, koji su od novembra raspušteni i poslati kućama, do sada nisu dobili svoje zarade.

Ovo su za Capital potvrdili u Inspektoratu RS gdje su rekli da je 13. decembra 2023. godine poslodavcu naloženo da isplati plate za sve radnike, te da uskladi pismeni obračun plata sa zakonom.

Poslodavac i vlasnik “Nove Borje”, Stojko Petković, plate je morao da isplati do 25. decembra, ali ni nakon mjesec dana, to se nije dogodilo.

Umjesto toga, njega inspekcija uporno čeka da se javi, odgovori i da ih obavijesti, a on im redovno izmiče bez ikakvih posljedica.

Tako je i sada, mjesec dana od kontrole na koju se čekalo od 22. novembra. Za to vrijeme, radnici svakodnevno dolaze u firmu i vraćaju se kućama bez plata i jasnih informacija o radnom statusu.

– Poslodavac u propisanom roku nije dostavio ovom organu pismeno obavještenje o izvršenju naloženih mjera, pa se može konstatovati da nije postupio po rješenju inspektora. Za neizvršenje rješenja inspektora propisana je kazna u iznosu od 3.000 КM za pravno lice i 2.000 КM za odgovorno lice – rekli su u Inspektoratu RS i dodali da ako nakon propisanog roka za izjašnjenje poslodavac ne dostavi dokaz o izvršenju, inspektor preduzima zakonom propisane sankcije.

Zbog utvrđenih nepravilnosti inspektor je Osnovnom sudu u Tesliću ranije podnio prekršajne prijave protiv poslodavca i odgovornog lica.

Poslodavac ignoriše zahtjeve radnika

Predstavnica radnika Stana Radić kaže da poslodavac ignoriše njihove zahtjeve, te da oni ne znaju imaju li se čemu nadati.

– Mi smo se obraćali svima, od inspekcija preko Vlade RS i ministarstava, predsjednika RS i drugih. Niko nas ne čuje, a mi smo ovdje najviše oštećeni. Plašim se da će svi biti ispred nas u redu da se namire – kaže Radić.

Dugovanja “Nove Borje” sada su već ogromna, a svi računi su im blokirani mjesecima, izvijestio je Capital.

Polovinom avgusta 2023. godine, Vlada Republike Srpske poništila je 16 rješenja o reprogramu duga zato što ne izmiruju svoje obaveze, a prva među njima bila je upravo “Nova Borja”.

Ova kompanija se nalazi na listi najvećih dužnika za porez u RS. Njihov dug je krajem septembra iznosio 3,4 miliona maraka. Većinski vlasnik i direktor “Nove Borje” je Stojko Petković.

Zanimljivo je da je Petković vlasnik još jedne firme koja se bavi istom djelatnošću i posluje pozitivino. Radi se o “Interlignumu” koji je 2022. godine imao prihod od 22 miliona maraka.

Crna-hronika.info