AKTUELNOSTI

Prvi put nakon više od 40 godina: U bh. općini izgrađena fabrika, traže se radnici…

Kamen temeljac za moderni proizvodni pogon tvornice GS-Rama položen je tačno prije godinu dana. Radovi su od tada na ovom velebnom zdanju konstantni, a u poslovnoj zoni “Izlaz” svakim su danom sve vidljiviji dio tvornice za proizvodnju, kao i upravna zgrada.

Rama je tako nakon 40 godina dočekala početak izgradnje modernog proizvodnog pogona, a Povelju koja je tog dana ubačena u temelje u metalnoj kapsuli, potpisali su: Snježana Köpruner, direktorica “GS-HOLDING“ GmbH Regensburg iz Njemačke, suradnici iz tvrtke Liebherr iz Bischofshofena, Helmut Kaindlom i Hannes Rieser i načelnik općine Prozor-Rama dr. Jozo Ivančević, piše Ramski vjesnik.

Građevinski radovi na proizvodnoj hali su pri kraju. Nakon svih armirano-betonskih radova i montaže zadnjeg dijela krovne konstrukcije, paralelno su se izvodili radovi na postavljanju fasadnih i krovnih panela.

Urađeni su vodovod i kanalizacija, kao i elektro i strojarske instalacije, što je preduvjet za instalaciju strojeva koji će se koristiti u proizvodnji.

Ugovor za izgradnju je potpisan u septembru 2022. godine. Projekt je ovo u vrijednosti oko 20 miliona eura. Kompleks moderne arhitekture prostire se na deset hiljada metara kvadratnih i namijenjen je radu od 200 do 250 radnika. Općina Prozor-Rama u ovom projektu učestvuje finansijskom podrškom od dva miliona KM.

U toku su završni radovi na proizvodnom pogonu i montaži armirano-betonskih elementata.

Za potrebe rada u novoj tvornici “GS-Rama” d.o.o. trenutno je aktivno 50 radnika, od kojih je manji dio na obuci, dok je većina spremna za samostalan rad.

– Imamo otvorene pozicije za prijem novih radnika, konkretno za bravare, zavarivače i CNC operatere. Svi zainteresirani kandidati mogu poslati svoje prijave, a nakon toga će biti pozvani na razgovor u GS-Tvornica mašina Travnik. Ono na što želim skrenuti pažnju je informacija koja se tiče prijave radnika iz inozemstva za otvorena radna mjesta u GS-Rama d.o.o. Primjećujemo značajan broj prijava od ljudi koji čekaju otvorenje naše kompanije. Važno je napomenuti da će svi odabrani kandidati morati proći obuku u Travniku, uključujući i one iz inozemstva. S obzirom na to, predlažem da se kandidati što prije pridruže obuci kako bi izbjegli putovanja na relaciji Rama-Travnik kada počne s radom GS-Rama d.o.o. Ova inicijalna obuka je ključna kako bi se osiguralo da svi radnici budu potpuno pripremljeni za samostalan rad u GS-Rama d.o.o.”, kazala je Ivana Ćuk-Ćavar iz odjela za ljudske resurse.

image

U toku su završni radovi na proizvodnom pogonu i montaži armirano-betonskih elementata/ Ramski vjesnik

Kako je ranije rečeno, u tvornici je planirana proizvodnja metalnih dijelova za njemačkog partnera. Vrlo brzo, nakon uhodavanja posla, proizvodni asortiman će biti proširen na dijelove za električna dostavna vozila.

GS-Rama traži bravare, zavarivače, CNC operatere

Na području Prozor-Rame, u poslovnoj zoni Izlaz u završnoj je fazi izgradnja jedne od najmodernijih kompanija na našim prostorima pod imenom GS-Rama d.o.o. za koju se već pripremaju radnici u kompaniji GS-TMT d.o.o..

Zbog povećanja obima posla i popunjavanje novih radnih mjesta za potrebe otvaranja nove kompanije “GS-Rama” d.o.o. objavljuje oglas za prijem proizvodnih radnika na radna mjesta:

  • Bravar
  • Zavarivač
  • CNC Operater

Uvjeti koje kandidati trebaju ispunjavati:

  • SSS (KV/VKV) tehničkog smjera,
  • poželjno radno iskustvo (u metalnoj industriji),
  • posjedovanje komunikacijskih i organizacijskih sposobnosti,
  • preciznost, odgovornost i pouzdanost.

izvor: oslobodjenje.ba