VIJESTI

Grad Visoko sufinansira boravak djece u JU za predškolski odgoj i obrazovanje u iznosu od 53%

U proteklom vremenskom periodu Grad  Visoko je sanirao i stabilizovao poslovanje JU za predškolski odgoj i obrazovanje u našem gradu, a kroz značajnu finansijsku podršku stvorio uslove i za razvoj.

Zatekli smo ustanovu za predškolski odgoj i obrazovanje bez značajnog broja zaposlenika, jer su ugovori na određeno s istim istekli, a onda i s kompleksnošću poslovanja i smanjenih prihoda zbog restrikcija u jeku pandemije  COVID-19.  Uspjeli smo očuvati likvidnost ustanove i unaprijediti standard zaposlenika, a paralelno uložiti milionska sredstva u izgradnju novog obdaništa s jaslicama u Prijekom. Podsjetit ću da je u periodu 2017. – 2020. godina Grad Visoko za poslovanje JU za predškolski odgoj i obrazovanje iz budžeta izdvojio 778.000,00 KM. Mojim dolaskom na mjesto gradonačelnika odmah smo promijenili odnos spram ove ustanove i dodatno osigurali sredstva za participaciju troškova boravka djece, kako ne bi došlo do povećanja cijena, jer smo suočeni sa kontinuiranim poskupljenjima energenata, hrane i radne snage. Rezultat tog odnosa ogleda se u činjenici da je Grad Visoko samo za dvije godine i devet mjeseci izdvojio 775.200,00KM, što je približno jednako iznosu koji je ustanova dobijala u četiri prethodne godine.

Trenutno Grad Visoko subvencionira troškove boravka u iznosu od 53% i sigurno smo najjeftinije obdanište u okruženju. Subvencija troškova za roditelje koji imaju dvoje ili troje djece je veća. Kada uporedite 2023. godinu s 2020. godinom dobivamo pokazatelj da je danas planirana subvencija veća za 168.000,00 KM, a što nije zanemariv iznos. Također, novo obdanište u Prijekom je u izgradnji i ostalo nam je još da uradimo unutrašnje mašinske instalacije i vanjsko uređenje. U toku su pripreme za raspisivanje tendera kako bismo i taj dio završili.

Cilj nam je da povećamo kapacitete, jer staro obdanište nećemo zatvarati, već naprotiv i njega ćemo modernizovati. Osigurali smo 50.000,00 KM za zamjenu stolarije, a u pripremi su aplikacije za zamjenu krova i utopljavanje zgrade. Puno procesa smo završili, a dosta njih i pokrenuli. Složenost zakonskih procedura malo nas usporava, ali mi ne posustajemo. – kazao je gradonačelnik Mirza Ganić.