AKTUELNOSTI

Velika posjećenost u Neumu: Nakon uspješne sezone, predviđaju odličnu postsezonu

Hotelijeri i ugostitelji u Neumu zadovoljni su popunjenošću smještajnih kapaciteta u špici sezone, a očekuje se da će dobri rezultati biti ostvareni do kraja septembra, ali i u oktobru.

Neum bi ove godine po zaradi od turizma mogao dostići rekordnu, predpandemijsku 2019. godinu. Velika posjećenost turista zabilježena je u jeku turističke sezone, a popunjenost smještajnih kapaciteta bila je visoka i u prvoj polovini septembra. Uprkos cijenama koje su u odnosu na prošlu godinu više za oko 15 posto, jedini bh. grad na moru i dalje je cjenovno pristupačniji od ostalih turističkih destinacija na Jadranu, što je u konačnici i rezultiralo velikim brojem stranih gostiju.

Boljoj turističkoj slici doprinijela je i nova magistralna cesta Stolac-Neum, a izgradnjom stolačke obilaznice, gosti iz unutrašnjosti zemlje sada brže i jednostavnije mogu stići do bh. grada na jadranskoj obali.

“Dobro je to što je nova cesta nama otvorila jednu novu prometnu rutu od Dubrovnika do Mostara, Međugorja i Sarajeva, s jedne strane, a s druge strane danas jednostavno ljudi dolaze u Neum, ne zato što su primorani, nego jednostavno dođu ili da se odmore ili da kušaju tu gastro ponudu koju Neum ima”, pojašnjava Dragan Jurković, načelnik Općine Neum.

Za razliku od prethodnih godina ne postoji ni strah od pojačnog prometa između dva granična prijelaza u Neumu. Izgradnjom i otvorenjem Pelješkog mosta i taj problem je uklonjen, pa gosti više ne čekaju u kolonama.