AKTUELNOSTI

Zima dolazi, hoće li poskupiti ogrjev? Evo šta kažu iz firme “Drvosječa”

Faktori koji su doveli do destabilizacije na ovom tržištu prošle godine su idalje aktuelni. Cijena goriva idalje raste, brojni faktori u proizvodnji su idalje jako skupi zbog rata u Ukrajini pa je tako jako teško uopšte predvidjeti šta će se desiti za par mjeseci.

Zima dolazi, mnogo je onih koji razmišljaju o ogrjevu koju je skuplji zbog aktuelne situacije u svijetu. No, čini se da bi za Bosnu i Hercegovinu mogao biti još skuplji.

Kada je riječ o neočekivanim promjenama uzrokovanim globalnim energetskim trendovima i geopolitičkim događajima, Hayat.ba saznaje da drvoprerađivačka industrija ima problem s radnom snagom ali i povećanjem cijene rada.

Cijena električne energije također ima utjecaj na finalne cijene ogrjeva, kaže Muhamed Helać, menadžer kompanije Drvosječa d.o.o..

Odliv radne snage iz naše države posljedično za sobom povlači i povećanje cijene rada odnosno povećanje plaća uposlenicima koji ostanu da rade u našoj državi. Povećanje plaća uposlenicima je ono što smo svi morali uraditi u ovoj industriji u proteklom periodu, a kada na to dodamo da su zajedno sa plaćama porasli i doprinosi i porezi koji se u našoj državi računaju procentualno u odnosu na visinu plate a stope doprinosa i poreza su same po sebi dosta visoke – to predstavlja itekakvo dodatno opterećenje za proizvođače.

Na pitanje o kupovnoj moći građana, Helać je primijetio porast potražnje u augustu te napomenuo da se kompanija trudi olakšati nabavku kroz mogućnost kupovine na rate.

Po narudžbama primjetimo da su građani prepoznali da su ovo možda i najjeftinije cijene ogrjeva ove godine pa tako i naručuju količine kao i svake godine. Uistinu se trudimo na sve načine olakšati građanima nabavku ogrjeva.

Možemo reći da je predstojeća sezona neizvjesna.

Faktori koji su doveli do destabilizacije na ovom tržištu prošle godine su idalje aktuelni. Cijena goriva idalje raste, brojni faktori u proizvodnji su idalje jako skupi zbog rata u Ukrajini pa je tako jako teško uopšte predvidjeti šta će se desiti za par mjeseci.

Helać ističe da su marže proizvođača danas manje nego prije, a cijene su realne s obzirom na troškove proizvodnje.

Iako cijene za određene artikle ostaju iste ili su niže nego prethodne godine, napominje da su cijene ogrjeva podložne tržišnim promjenama.

Napomenuo bih da su cijene ogrjeva za pojedine artikle čak i niže nego prošle godine a za pojedine artikle je cijena ostala ista. Tako je cijena za pelet u ovom trenutku znatno niža, čak i do 20 posto niža u poređenju sa prethodnom godinom. Prošle godine se cijena peleta u ovom periodu kretala u rasponu od 640,00KM – 700,00KM dok je sada cijena tone peleta u rasponu od 500,00KM – 520,00KM. Iscijepano drvo i mrki ugalj nisu pretrpili značajnije promjene u cijeni te se cijene za te energente kreću u okviru istih cijena kao i prošle godine. Cijena iscijepanog drveta je u rasponu od 150,00KM – 165,00KM po paleti dok je cijena tone mrkog uglja 285,00KM.

bh-index.ba