VIJESTI

U BIH SE TEŠKO ŽIVI BEZ KREDITA: DIO GRAĐANA JEDVA SPAJA KRAJ S KRAJEM

Snažni inflacijski udari koji već neko vrijeme pogađaju Bosnu i Hercegovinu ostavljaju trag na već ionako nisku razinu kupovne moći većine stanovnika. Mnogi se građani susreću s nemogućnošću korištenja svojih primanja za pokrivanje finansijskih obaveza, a rastući troškovi života čine izazovnim svakodnevno podmirivanje osnovnih potreba.

Kredit

U prosjeku, kućanstva u Europskoj uniji troše oko 14,3 posto svojih prihoda na hranu i bezalkoholna pića. No, u Bosni i Hercegovini, taj postotak iznosi preko 40 posto. To ukazuje na neusklađenost između visine plaća i cijena osnovnih prehrambenih proizvoda. Niska primanja i visoke cijene hrane čine ekonomsku situaciju u zemlji izazovnom, prisiljavajući veći dio stanovništva da jedva spaja kraj s krajem.

U takvom okruženju, građani se sve češće okreću zaduživanju kako bi se suočili s finansijskim obavezama. Krediti za opću potrošnju postaju sve popularniji, jer mnogi ne mogu osloniti na svoje uobičajene prihode.

Prema podacima Centralne banke, krediti stanovništvu u BiH na kraju šestog mjeseca iznosili su više od 11,4 milijarde maraka. Krediti za opću potrošnju, u prvih šest mjeseci 2023. godine, porasli su za 4,1% u odnosu na kraj 2022. godine, s godišnjom stopom rasta od 7%. Krediti za stambene namjene također su zabilježili rast, no manji, od 3% od početka godine, odnosno godišnjim rastom od 2,6%.

Također, stabilnost bankarskog sektora u zemlji potiče rast štednje građana. Ukupni depoziti domaćih sektora na kraju juna 2023. godine iznosili su 30,17 milijardi KM, što je povećanje od 302,9 milijuna KM u odnosu na prethodni mjesec.

U vrijeme kada se mnogi suočavaju s izazovima inflacije i ograničenim prihodima, štednja u banci postaje najsigurnija opcija za čuvanje finansijskih sredstava.

crna-hronika.info