VIJESTI

Milionska investicija: Kinezi će u BiH graditi fabriku cijevi

Investicija izgadnje fabrike će koštati nekoliko miliona eura

U Banjaluci je održan sastanak ministra energetike i rudarstva Republike Srpske i predstavnika kineske kompanije AVIK, koji su izvođač radova u okviru realizacije višemilionski vrijednog projekta Hidroelektrane na rijeci Bistrici u Foči.

Izgradnja se odvija planiranom dinamikom, zbog čega će BiH početkom 2027. godine imati novi hidroenergetski objekat.

Tema sastanka bila je i izgradnja fabrike metalnih cijevi u Foči, koja bi trebalo da bude izgrađena za godinu i po dana, a čije će proizvode koristiti Hidroelektrana na Bistrici.

RS je do sada finansirala trećinu radova na HE Bistrica u visini od 102 miliona eura.

– Trenutno se izvode radovi na lokaciji Miljevina, gdje se probijaju tuneli i negdje do sada jedan kilometar tunela je već probijen. Naravno dužina tunela je znatno veća negdje oko 8-9 kilometara u konačnom. Radi se o tri hidroelektrane, a svaka od njih ima određenu dužinu tunelskih objekata – rekao je Đokić, prenosi RTRS.

Istakao je da se radovi odvijaju u okviru dinamike koja je planirana.

– Mi očekujemo da će ovaj projekat HE Bistrica biti u okviru planiranog perioda za koji je zaključen ugovor, a to znači da bi ova hidroelektrana, a u stvari radi se o tri hidroelektrane, bile spremne i bile povezane na prenosnu mrežu negdje početkom 2027. godine  – dodao je Đokić.

Sada su u fazi da žele sa kompanijom AVIK, kaže Đokić, ali prije svega sa kineskom Eskim bankom, nastaviti pregovore u pogledu podrške daljem finansiranju ovog projekta.

– Mi smo do sada finansirali vlastitim sredstvima oko trećinu planiranih radova od 102 miliona eura – rekao je Đokić.

On je dodao da će predstavnici Eskim banke u petak, 15. septembra, posjetiti lokalitet izgradnje hidroelektrana na Bistrici i Banjaluku.

Direktor poslovne jedinice kompanije AVIK u Foči Vej Ping rekao je da izgradnja hidroelektrana na rijeci Bistrici napreduje planiranom dinamikom zahvaljajući podršci Vlade RS.

– Danas smo razgovarali o drugim oblicima saradnje i dogovorili smo naredni korak, a to je izgradnja fabrike metalnih cijevi u Foči na lokaciji Miljevina. Investicija će koštati nekoliko miliona eura – rekao je Vej Ping.

Boiznisinfo.ba