VIJESTI

KAKO BIH MOŽE “NATJERATI” DA SE PRIJAVE SVI GOSTI TURISTI?

U Hercegovini je broj stranih turista porastao za 53 posto u odnosnu na lani, što označava uspješnu sezonu na jugu naše zemlje, gdje se očekuje da će broj turista ove godine dosegnuti svoj rekord.

Stari most u Mostaru

Viši stručni suradnik u Turističkoj zajednici HNK Ramiz Bašić nam kaže da je povećan broj turista u svim hercegovačkim turističkim mjestima od Mostara, Blagaja, preko Međugorja do Neuma i da gosti kontinuirano dolaze iz čitavog svijeta.

“Sasvim je sigurno da je ovo vrlo uspješna sezona i da s pravom očekujemo kako ćemo ove godine zabilježiti rekordan broj gostiju. Posebno nas raduje da je ove godine broj stranih gostiju veći za 53 posto i da zaista bilježimo dolaske iz svih zemalja svijeta”, kaže Bašić za Klix.ba.

Povećanje gostiju

Naglašava da je povećanje turista neupitno veće prema svim parametrima, ali podsjeća da brojevi gostiju koji su posjetili Hercegovinu ne odražavaju stvarno stanje turista koji su evidentirani u statistikama, jer tvrdi on, još se više od pola njih ne prijavljuje.

Tako je prema podacima Federalnog zavoda za statistiku uz povećanje stranih turista za 53 posto u odnosnu na prošlu godinu, u prvoj polovini 2022. godine Hercegovačko-neretvanski kanton posjetilo 70 hiljada gostiju, kad je ostvareno 148 hiljada noćenja. U ovoj godini za isti period evidentirano je 90 hiljada dolazaka što je za 28 posto više, a noćenja 181.308 što je u odnosu na taj broj lani, za 22 posto više ostvarenih noćenja.

Bašić naglašava kako su to zvanični podaci za prvih pola godine i da će pridruživanje podataka za juli i august, koji su bili udarni pokazati koliko je ovo bila uspješna sezona koja će se, predviđa on, nastaviti u snažnom intenzitetu i tokom septembra.

Kapaciteti prebukirani

To potvrđuje i činjenica da su još uvijek smještajni kapaciteti prebukirani kako u Neumu, tako i u Međugorju, Blagaju i Mostaru. Posebna invazija gostiju, u Mostaru se očekuje narednog vikenda kad će najveći hercegovački grad biti domaćin jedne od stanica Svjetskog prvenstva Red Bull Cliff Divinga.

Mostar će tada posjetiti brojni gosti kako bi uživo gledali najbolje svjetski skakače dok s platforme na Starom mostu izvode spektakularne skokove u Neretvu boreći se za titulu najboljeg i to pod reflektorima domaće i svjetske javnosti.

Dani oko ovog događaja, koji će Mostar etablirati u centar dešavanja naše zemlje će prema očekivanjima turističkih radnika, na dnevnoj bazi zabilježiti najveći broj gostiju kako iz zemlje i regije tao i brojnih zemalja iz svih krajeva svijeta.

Iako u Mostar dolazi najveći broj gostiju na jednodnevne izlete, sve je veći broj onih koji se odlučuju provesti nekoliko dana u tom gradu i uživati u bogatim sadržajima kojim Mostar obiluje, od prirodnih ljepota, kulturno-historijskih spomenika, do gastronomske ponude i noćnog provoda.

Unapređenje turizma

Međutim, pored vrtoglavog povećanja turista, Bašić upozorava da broj gostiju u Hercegovini ne održava stvarnu sliku zvaničnih podataka, jer mnogi ne prijave sve dolaske i noćenja gostiju, zbog čega je neophodno raditi na sistemskom uređenju tog sektora.

“Činjenica je da mi imamo još veliki broj neprijavljenih gostiju i prema našim procjena je čak do 70 posto veći od zvaničnog broja gostiju. Ali, to je posebna tema i problem na kojem se treba raditi.

Razlog tome je nepostojanje adekvatnog sistema prikupljanja podataka kao što je eVisotir u Hrvatskoj, gdje raspolažu realnim podacima za svaki dan, dok mi ručnim sabiranjem imamo podatke nakon nekoliko mjeseci koji su daleko od realnog stanja”, rekao je Bašić za Klix.ba.

Upravo s ciljem uređenja turističkog sektor u Mostaru je uvedena “Mostar Pass” kartica, koja će gostima ponuditi dodatni alat za pregled odredišta kako bi imali ispunjen i kvalitetan boravak.

Propusnica je u prodaji od ponedjeljka, a gradske vlasti očekuju da će dati novi zamah turizmu u Mostaru i da će od njene prodaje u gradski budžet namaknuti oko 23 miliona maraka godišnje.