VIJESTI

Isplata na ruke veliki problem državi: “Da li će uskoro doći kraj platama u kovertama?”

Mnogo je malih firmi, sa malim osnivačkim kapitalom i relativno malim prometom, ali u takvim firmama i radi najviše ljudi.

Isplata na ruke

Dražan Pejaković, osnivač grupe Crna lista poslodavaca na FB i udruženja Radnički pokret BiH, osim što najesen očekuje set zakona koji će regulisati oblast rada, ima i određene prijedloge za vlasti.

– Moja inicijativa je bila da se prag za ulazak u PDV sistem podigne sa 50 na 100.000 KM. Smatram da će ta izmjena značajno smanjiti sivu ekonomiju, poboljšati uslove za radnike, a i same poslodavce. Isto tako, činjenica je da radnik ne može bez poslodavca, kao što ni poslodavac ne može bez radnika, kazao nam je Pejaković, koji smatra da su izuzetno bitni dijalog i dobro postavljeni temelji na kojima će se moći razvijati fer odnosi.

Naravno, uvijek postoje i oni poslodavci koji će, bez obzira na prag, loviti i dalje u mutnom, a radnike držati u teškom stanju. Ipak se može pomoći manjim firmama ili dojučerašnjim radnicima koji se upuštaju u svoj biznis.

– Taj prag će pomoći manjim privatnicima, jer će svi htjeti da posluju u skladu sa zakonom i da budu čisti. On ne odgovara većim poslodavcima jer će im mali moći donekle parirati i rasti. Međutim, dok god ne bude fiskalne discipline, za našu zemlju nema napretka, smatra on.

Ni situacija nije kao što je bila, u određenim segmentima osjeti se pomak.

Vidimo svakodnevno da poslodavci sve više i više poštuju prava radnika, mada smatram da je do toga došlo zbog nedostatka radne snage koje će iz mjesec u mjesec biti sve manje, kaže Pejaković za Oslobođenje

Ipak neki će problemi ostati da se rješavaju još mnogo godina u budućnosti. Jedan od njih je problem isplata plaća u kovertama. Radnički pokret pokrenuo je nedavno kampanju skrećući pažnju javnosti na taj problem, ali je naš sagovornik​ realista i zna da to neće ići lako.

– Problem plate u koverti je jako teško riješiti jer poslodavci nemaju svijest da plaćanjem punih doprinosa uvećavaju budžet i da bi samim time država mogla provesti niz olakšica, kaže Pejaković.

A upravo takvim olakšicama i poslodavci će se nadati najesen.

crna-hronika.info