AKTUELNOSTI

Odluka Vlade FBiH: Ograničava se maksimalna marža na brašno, hljeb, mlijeko…

Saopćili su iz Vlade da je Odluka donesena u skladu sa Zakonom o kontroli cijena, a s ciljem zaštite životnog standarda građana.

Na današnjoj sjednici Vlade Federacije BiH održanoj u Mostaru, a na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine, donijeta je odluka kojom se propisuje utvrđivanje maksimalne visine marži u trgovini za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode. Ova odluka je donesena kao mjeru neposredne kontrole cijena na području FBiH.

Saopćili su iz Vlade da je Odluka donesena u skladu sa Zakonom o kontroli cijena, a s ciljem zaštite životnog standarda građana.

– Prilikom određivanja visine marži u veleprodaji i maloprodaji vodilo se računa da marža trgovaca može pokriti troškove poslovanja i osigurati im kontinuitet obavljanja djelatnosti, kao i da ne služi za ostvarenje ekstra profita trgovaca. Prema Odluci, mjere neposredne kontrole cijena odnose se na proizvode u nadležnosti FBiH, županije, grada i općine, propisane odredbama Zakona o kontroli cijena, kao i na ostale životne namirnice i druge proizvode koje prodaju svi sudionici u lancu opskrbe, odnosno gospodarska društva i druga pravna i fizička lica koja proizvode i obavljaju trgovinu na veliko i na malo. Ova pravna i fizička lica obavezna su utvrditi i primjenjivati marže tako da one u veleprodaji i maloprodaji ne prelaze maksimalnu visinu marži u procentualnom iznosu na nabavnu cijenu, navodi se u saopćenju.

Ova obaveza se odnosi na pšenično brašno tip 550 (po kilogramu propisana je veleprodajna marža 5 %, maloprodajna 7 %), zatim sve vrste kruha od pšeničnog brašna (cijeli ili narezani) po kilogramu (veleprodajna marža 5 %, maloprodajna 7 %), mlijeko kravlje, pasterizirano, homogenizirano i sterilno po litru (veleprodajna marža 3 %, maloprodajna 6 %), kao i jestivo ulje suncokretovo po litru (veleprodajna marža 5 %, maloprodajna 6 %). Tu su i šećer kristal bijeli, po kilogramu (veleprodajna marža 4 %, maloprodajna 8 %), potom svježa konzumna jaja, po komadu (veleprodajna marža 5 %, maloprodajna 6 %), kao i sve vrste svježeg mesa (veleprodajna marža 5 %, maloprodajna 6 %), te deterdženti za veš u prahu po kilogramu i za suđe tečni po litru (veleprodajna marža 8 %, maloprodajna 12 %).

Inače, u razlozima za donošenje Odluke, Ministarstvo je podsjetilo da je Vlada FBiH na sjednici 8. aprila 2021. godine donijela Odluku o izmjeni odluke o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode.

Tom odlukom je bilo propisano da su pravna i fizička lica obavezna utvrditi i primjenjivati marže tako da one ne prelaze visinu marži tih proizvoda u procentualnom iznosu na dan 31. decembar 2020. godine.

Kako je navedeno u obrazloženju, a s obzirom na tu vremensku odrednicu, Odluka je izgubila svoju svrhu, jer su brojni trgovački objekti otvoreni nakon 31. decembra 2020. godine. Stoga je bilo potrebno izvršiti korekciju mjere neposredne kontrole cijena tako da se donese nova odluka. Također, podsjeća se i da je Vlada FBiH na sjednici 14. juna ove godine donijela zaključak kojim je usvojila informaciju o prestanku epidemije COVID-19 na teritoriji Federacije BiH.

– Međutim, s ciljem zaštite životnog standarda stanovništva, posebno u kontekstu aktualnih inflatornih utjecaja koji u kontinuitetu smanjuju kupovnu moć stanovništva, Vlada je današnju odluku donijela smatrajući da su i dalje potrebne odgovarajuće mjere neposredne kontrole cijena na osnovne životne namirnice i pojedine higijenske proizvode, objasnili su iz Vlade FBiH.

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenim novinama FBiH, a za kontrolu njenog provođenja nadležne su federalna, županijska, gradska i općinska tržišna inspekcija, navodi se u priopćenju Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.