VIJESTI

Kupovina ogrjeva: Koliko će ove zime koštati drva, ugalj, pelet…

Najpopularniji je pelet i cijene su niže u odnosu na prethodnu godinu. Lani od 640 do 730 maraka po toni, a sada od 500 do 520 maraka.

Pripreme za zimsku sezonu uveliko su počele. Kupuju se drva, pelet, a oni koji se griju na plin i struju nadaju se da do poskupljenja neće doći.

Muhamed Helać, menadžer kompanije Drvosječa, kaže da se i dalje najviše naručuju pelet i drva.

Stabilna isporuka

Cijene nisu porasle u odnosu na prošlu godinu. Eventualna poskupljenja očekuju se u oktobru. Najpopularniji je pelet i cijene su niže u odnosu na prethodnu godinu. Lani od 640 do 730 maraka po toni, a sada od 500 do 520 maraka. Dakle, jeftiniji je i za 20 posto, piše Oslobođenje.

– Što se tiče proizvoda koji su ostali na istom rasponu cijena, to su iscijepano drvo i mrki, odnosno kameni ugalj. Drva su 150 do 160 maraka po metru, dok je mrki ugalj 285 maraka po toni i imamo popularni lignit ugalj, u narodu poznat kao drveni ugalj. On je jedini pretrpio porast cijena za čak 20 posto, pa je cijena od prošlogodišnjih 195 maraka po toni, sada 235 KM, poručuje Helać.

Iako se većina građana pribojava kriza, porasta cijena energenata, u ovom trenutku isporuka je stabilna i ne očekuju se veće promjene ni u zimskom periodu. Ekonomski analitičari smatraju da je trenutno stanje dobro i što se tiče ponude i potražnje, opskrbe i cijena.

Struja neće poskupjeti?

– Što se tiče električne energije, nema naznake za poskupljenje, tako da je od energenata plin najpovoljniji. Prosto ćemo vidjeti kako će se stvari odvijati, jer su ugovori o korištenju prirodnog plina tromjesečni, smatra Zoran Pavlović, ekonomski analitičar.

Iz Toplana i BH gasa nema novih informacija. Nema ni najavljenih porasta cijena u odnosu na prethodnu godinu, kada su se obistinile crne prognoze. Evropske veleprodajne cijene plina ove su godine pale zbog blaže zime, mjera za smanjenje potrošnje plina i visokih razina zaliha koje je EU uvela kako bi izbjegla nestašice.