VIJESTI

Prevent Leather zatvara pogon u Visokom

VISOKO – Prevent Leather Visoko je otpustio oko 150 radnika, a zatvaranje firme najavljeno je sa 1. sepembrom.

Kako je objašnjeno radnicima pogon se zatvara zbog posljedica globalne krize, inflacije i promijenjenih uslova na tržištu.

Jedan od ključnih razloga za gašenje Prevent Leathera jest kontinuirano smanjenje narudžbi iz godine u godinu u periodu poslije Covid-a. Inflacija i globalne krize su dodatno otežali poslovanje i stabilnost proizvodnog pogona. Stručnjaci kompanije izradili su detaljnu analizu koja je pokazala negativne rezultate u poslovanju, stoga je menadžment naše kompanije donio odluku o gašenju svog proizvodnog pogona, specijaliziranog za proizvodnju kožnih proizvoda“, saopštili su iz Prevent Leathera.

Odluka o gašenju pogona donesena je s ciljem da se kompanija prilagodi promijenjenim uvjetima tržišta te da se osigura održivost poslovanja u budućnosti.

Ostale članice Prevent grupacije neće osjetiti posljedicu zatvaranja Prevent Leathera, te će nastaviti sa kontinuiranim radom insistirajući na kvaliteti svojih proizvoda i posvećenosti prema partnerima i kupcima.

U okviru procesa gašenja proizvodnje Prevent Leathera, trenutni radnici će biti zbrinuti skladno važećim zakonima i regulativama. Kompanija će osigurati otpremnine i podršku za traženje novih zaposlenja kako bi se olakšao prijelaz za zaposlene koji će biti pogođeni ovom promjenom, daodaje se u saopštenju.

Prevent Letaher je, kako Indikator.ba saznaje, imao vrijednost poslovanja u 2022. godini od 22,28 miliona KM a ostvario je gubitak od 10,74 miliona KM.  Imovina firme iznosi 22,8 miliona KM, a obaveze premašuju 77,8 miliona KM.  Broj zaposlenih na kraju 2022. godine bio je 149.