AKTUELNOSTI

AMBULANTA PORODIČNE MEDICINE U GRAČANICI USKORO U NOVOM MODERNOM PROSTORU

Gradonačelnik Visokog Mirza Ganić sa saradnicima, kao i direktor JU „Dom zdravlja“ Visoko dr. Zlatko Handžić obišli su danas prostorije Ambulante porodične medicine Gračanica koje će se nalaziti u sklopu nove zgrade Medžlisa IZ Gračanica. Dom zdravlja Visoko do sada je usluge zdravstvene zaštite pružao u prostorijama koje nisu bile vlasništvo ustanove, a koje također nisu imale osnovne uslove za rad i pružanje osnovne zdravstvene zaštite.

– Drago mi je što kontinuirano imamo novitete u JU „Dom zdravlja“ Visoko koji ukazuju na poboljšanje pružanja usluga našim građanima. Danas smo obišli potpuno nove prostorije ambulante u Gračanici koja uskoro treba da počne s radom, prostor je potpuno nov i ostale je da se uredi pristup objektu, vanjsko uređenje, da se dobiju potrebne dozvole, te da se prebaci medicinska oprema i ambulanta može početi sa radom. Za ovaj prostor je bilo mnogo upita vezanih za visinu kirije pa ovom prilikom mogu da kažem da je Medžlis IZ Gračanica prostor ustupio potpuno besplatno na korištenje svim našim građanima i na tome im se zahvaljujem. Ambulanta je namjenski prilagođena potrebama zdravstvene zaštite, a prostor je kreiran i uređen tačno onako kako je struka zahtijevala. Raniji prostor nije imao ni građevinsku, ni upotrebnu dozvolu, prošle godine je riješen pristupni put, ali ćemo i o ovom prostoru voditi računa, postoji mogućnost da tu bude prebačen mjesni ured koji je sad u neuslovnom prostoru i da i taj prostor nastaviti funkcionisati, a s druge strane zdravstvene usluge moramo pružati na funkcionalnim i za to predviđenim mjestima, jer samo tako možemo stvoriti uslove da našim građanima bude bolje. Pored ambulante u ovom prostoru je planirano da bude i apoteka, a u toku su pregovori i da se u ovom prostoru nađe i poštanski ured, tako da ovaj dio naselja postaje novi funkcionalni centar. – kazao je gradonačelnik Ganić.

Direktor JU „Dom zdravlja“ Visoko se zahvalio predstavnicima Medžlisa IZ Gračanica na tome što su prepoznali važnost projekta izgradnje Ambulante porodične medicine Gračanica. – Na inicijativu Medžlisa ponuđen nam je prostor u njihovoj zgradi potpuno besplatno što smo i prihvatili i od početka radova mi smo u konsultaciji sa vlasnicima prostora radili na tome da bude prilagođen za naše potrebe, te danas obilazimo ovaj prostor i vidimo rezultate koji su sjajni. Ostalo je da se završe određene administrativne procedure nakon čega ćemo prenijeti medicinsku opremu i sredstva u ovaj prostor, a korisnike ćemo blagovremeno obavijestiti o početku rada u novom prostoru. – kazao je dr. Handžić.

I iz Medžlisa IZ Gračanica su istaknuli kako su sretni da imaju priliku džematlijama i stanovnicima Gračanice dio svog centra ustupiti za ovakvu svrhu.

– Izvršni odbor Medžlisa je prije deset godina pokrenuo ideju o izgradnji novog centra Medžlisa IZ Gračanica i hvala Bogu da tu ideju privodimo kraju, ali i da na ovaj način možemo pružiti uslugu našim džematlijama i građanima. Ovom prilikom se zahvaljujem svim našim vakifima i donatorima koji su uložili sredstva u ovaj prelijepi objekat. – kazao je glavni imam Medžlisa IZ Gračanica, Senahid ef. Uzunalić.

FB page Mirza Ganić