AKTUELNOSTI

Gradonačelnik Mirza Ganić: Nastavljamo da radimo i gradimo za dobrobit svakog našeg stanovnika

Na današnjoj Novogodišnjoj press konferenciji i svojevrsnom rezimeu godine koja je na izmaku, prisutnima se obratio i gradonačelnik Mirza Ganić, te kroz obraćanje pokušao javnosti prenijeti dio onoga što je urađeno tokom godine koja završava, ali i ono što je planirano za 2023.godinu.

– Tokom kampanje sam govorio da ako naši građani žele manje namete, jeftinije komunalne usluge, veći razvoj privrede, veću podršku poljoprivrednoj proizvodnji, niže cijene građevinskih dozvola, veći infrastrukturni razvoj i bolju organizaciju zdravstvenog sistema, na izborima će glasati za promjene. Građani su glasi, te ponovo koristim priliku da se zahvalim na podršci, a današnju press konferenciju koristim da prezentiram realizaciju gore pomenutog. Ne postoji  nijedan namet koji je ova Gradska uprava donijela na teret građana, a paralelno smo pojeftinili vodu za 20%, ukinuli plaćanje paušala na mjerno mjesto za plin. Ukinuli smo plaćanje takse na isticanje firme poljoprivrednim proizvođačima, osigurali besplatnu javnu rasvjetu i u vangradskim mjesnim zajednicama, osigurali sredstva da ne poskupljuje odvoz komunalnog otpada koji je trebao poskupiti zbog veće cijene goriva i ostalih troškova u procesu rada. Umanjili smo naknade za zauzimanje javne površine za postavljanje ljetne/zimske bašte i kioska za prodaju štampe. Pojeftinili smo cijenu građevinskih dozvola za 30%. Povećali podršku poljoprivrednoj proizvodnji za pola miliona konvertibilnih maraka.  Postali partner privrednicima, te u punom kapacitetu pružali podršku razvoju svih investicija u našem gradu, a paralelno smo iz budžeta pružali podršku biznisu u iznosu od 180.000KM. Na ovaj način smo podržali otvaranje novih biznisa, te podršku poljoprivrednim obrtima u cilju povećanja proizvodnje hrane. Podržali smo i zapošljavanje, ali i otvaranje novih biznisa i pokretanje obrta. – istaknuo je gradonačelnik Mirza Ganić.

Tu su i ogromni pomaci u oblasti zdravstva u koje je uloženo preko milion KM

– Do sada smo uspjeli vratiti dug i ustanova je na kraju 2021. godine poslovala pozitivno. Kupili smo svu neophodnu dijagnostičku opremu, a najviše sam ponosan na novi RTG uređaj i 4D ultrazvuk za žene. Opremili smo Dom zdravlja, osigurali i radne uniforme za sve medicinske radnike. Kupili smo vozilo hitne pomoći, a u toku je i kupovina drugog vozila, otvorili novu laboratoriju za 12.000 ljudi u Moštru. Gradimo novu ambulantu porodične medicine u Porječanima. Izvršili smo legalizaciju i dobili upotrebne dozvole za ambulantu na Bucima. U prvoj polovini 2023. godine premjestit ćemo ambulantu u Gračanici u potpuno novi i funkcionalniji prostor koji je trenutno u fazi opremanja. Poslali smo četiri doktora na specijalizaciju. Angažovali smo specijalistu urologa i specijalistu ortopeda kako naši građani ne bi trebali ići u Zenicu na preglede. Uradili smo fasadu i krov u cilju ljepšeg izgleda i bolje energetske efikasnosti. Okrečili smo Dom zdravlja jer su zidovi bili crni.  Ono što je ostalo još da uradimo jeste da se pozabavimo ljubaznošću onih koji komuniciraju s građanima. – naglasio je gradonačelnik.

Posebno je ponosan na posao koji je urađen u oblasti infrastrukture, a to je i kazao u svom obraćanju.

– Visoko je za kratko vrijeme postalo jedno veliko gradilište. U prilog tome idu činjenice da smo do sada ukupno realizirali preko 100 projekta, a za 35 projekata imamo potpisane ugovore sa izvođačima koji će biti aktivirani odmah po početku građevinske sezone, dok su u toku 4 tendera. Vrijednost radova koji su spremni za realizaciju uzimajući i raspisane tendere je oko 5 miliona KM. Mi smo danas pripremili realizaciju projekata u 2023. godini u iznosu cca 5 miliona KM. Sve procedure završili i samo čekamo lijepo vrijeme da se počne raditi. Ulazimo u 2023. godinu s osiguranim sredstvima koje finansiraju veći nivoi vlasti u iznosu od 2,1 milion KM i 1 milion KM koje imamo na računu zahvaljujući domaćinskom odnosu i poslovanju u Gradskoj upravi. U saradnji s prethodnim sazivom Vlade ZDK pokrenuli smo projekte asfaltiranja od Veme prema Vatrogasnom i izgradnje kružnog toka na semaforima – tender je u toku, čeka se zakazivanje e-aukcije. Iz svega ovog navedenog može se steći dojam šta se dešava sa jednom zajednicom kada njena vlast služi narodu, kada ima iskren nijet, potrebno znanje i kada se pri tome ponaša domaćinski. – pojasnio je Ganić.

Podrška nije zaobišla ni mlade, porodice, sportiste, udruženja, ugrožene kategorije, institucije kulture i vjerske zajednice. 

– Omogućili smo besplatne udžbenike za prvačiće, stipendije za sve studente i nagrade za nadarene studente, kao i stipendije nadarenim učenicima osnovnih i srednjih škola. Prvi put u budžetu Grada Visoko planirana su sredstva kao podrška radu Javne kuhinje u našem gradu. Prvi put dodijeljena su finansijska sredstva udruženjima koja okupljaju osobe sa invaliditetom. Nabavili smo senzore djeci i studentima koji boluju od šećera. Tu je i podrška Centru za djecu i odrasle s posebnim potrebama i redovna isplata svih tranši, za razliku od prošlih godina kada su sredstva bila planirana budžetom ali nisu nikako isplaćivana. Izvršili smo nabavku opreme za Centar u Dobrinju, tu je i sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje.  Primili smo sve volontere na pripravnički staž u Gradsku upravu koji su zadovoljavali uslove konkursa. Pružili smo podršku Udruženju srce za djecu oboljelu od raka. Upriličen je i prijem najboljih studenata i učenika generacije u kabinetu gradonačelnika s uručenjem prigodne nagrade, a pripremamo prijem i početkom januara jer su već Univerziteti objavili ko su najbolji. Podržavamo najbolje sportiste i sportiste na međunarodnim takmičenjima. Podijelili smo 20 plastenika. Za Visočko ljeto osigurali smo jeftinije štandove za 15%, besplatan parking za sve građane i goste, besplatne štandove porodicama šehida i poginulih boraca i RVI. Za kulturne i sportske manifestacije izdvojili smo 128.000 KM, a direktno u sport smo usmjerili 280.000 KM za klubove koji se takmiče u ligama. Pružili smo snažnu podršku kulturi kroz Udruženja građana KUD, LIKUM, ARS Tragovi, Preporod, ali i naših Javnih ustanova. Osigurali smo podršku vjerskim zajednicama na godišnjem nivou od 87.000 KM za unapređenje infrastrukture. Novim budžetom predvidjeli smo podršku djeci koja imaju hronična oboljenja i poteškoće u razvoju i novčane poklone za svako rođeno dijete. Definisali smo viziju razvoja Visokog kroz razvoj infrastrukture, a paralelno ulažemo u kulturu, sport, obrazovanje i podršku različitim kategorijama našeg društva, jer radimo i gradimo, pametno i sigurno! – zaključio je na kraju press konferencije gradonačelnik Mirza Ganić, a ovu priliku je iskoristio i za čestitku svim građanima povodom Nove 2023.godine, kao i nadolazećih praznika.

izvor: visoko.gov.ba