ZANIMLJIVOSTI

TRI SESTRE pokrenule posao u selu u kojem je ostala samo jedna kuća: Sve beru u šumi i prave kečap od gloga

U obitelji Maksić znanje iz prirode po pravilu se uvijek nasljeđivalo od roditelja i nadograđivalo svake sezone. Prvi proizvod koji su tri sestre Vesna (27), Dragana (25) i Andrijana (21) naučile praviti još kao djevojčice su sušeni vrganji, što nije čudno s obzirom na to da se prodajom tih gljiva u njihovoj obitelji bave tri generacije.

Biljke za čajeve su još kao djeca naučile da prepoznaju, beru i skladište, najćešće po bakinom receptu. Danas, kako kažu za Priče sa dušom, dosta toga i dalje uče i na internetu, gde najviše prate britanske proizvođače, koji imaju veoma lijepe i neobične recepte za skladištenje hrane iz prirode.

Ove tri sestre su odrasle u selu koje se zove Šumata Trnica, a nalazi se na jugoistoku Srbije, na samoj granici sa Makedonijom.

Tamo postoji samo jedna kuća i osim njihove obitelji nema drugih stanovnika.

Trgovište im je na dvadesetak kilometara, najbliži veći grad im je Vranje, ali ni to, kako kažu, nije tako blizu.

Do tamo je potrebno oko 90 minuta vožnje automobilom, budući da do prvog asfalta od njihove kuće ima 10km!

„Trenutno u ponudi imamo najviše vrsta čajeva. Kad je sezona, bude ih i više od 20. Sve beremo na našoj Širokoj planini. Tamo uvijek volimo da odemo. Prodajemo i više vrsta sušenih gljiva, a pravimo kafu od žira, med, kečap od gloga, pesto od sremuša, slatko od gljiva, kapi od reiši gljive…  Nadamo se da ćemo ove godine proširiti ponudu za još koji proizvod“, priča Vesna za Priče sa dušom.

Sirovine za proizvode nabavljaju u planini, gdje im je kuća, odnosno u spomenutom selu, Šumatoj Trnici.

Kada je riječ o broju vrsta gljiva koje poznaju, to je oko 40 vrsta.

Najviše se kupuju kafa od žira i med. Mada, dosta su nam tražili i sušene vrganje, ali je prošla godina bila slaba pa smo relativno brzo ostale bez njih. Što se tiče gljiva najvažnije je brati samo one koje sa sigurnošću poznajete. Za sve ostale, ako želite da saznate koja vrsta je u pitanju, nemojte brati velike količine. Uberite jednu. Obraćajte pažnju na sve detalje: na boju, oblik, uzdužni presek, izbočenja i udubljenja na šeširu, promjenu boje pri presjeku, miris… Uvijek se konsultujte sa stručnim licem ili, još bolje, sa više njih, kako biste došli do tačne identifikacije“, pojasnila je Vesna.

O osnovnim vrstama naučile su od roditelja, bake i deke, a danas znanje nadograđuju na turama sa gljivarskim društvima, uče od drugih travara i gljivara na terenu, kao i iz knjiga.

Kao male najviše su jele vrganj i lisičaru, mada su voljele i kneginju prženu sa jajima.

Prva asocijacija na djetinjstvo u selu je mnogo posla. Kažu da su u Šumatoj Trnici njihove livade, šume, njihova mala kuća, preci i uspomene.

„Naši deka i baka su se bavili poljoprivredom i stočarstvom, pa smo svake godine mnogo radili da spremimo hranu za stoku za zimski period. Pored toga, brale smo šljive za rakiju, sadile mnogo krompira, skupljale sijeno. Naravno, i gljive kad im je bila sezona. U tom periodu nam je bilo ponekad žao što ljeti ne možemo da idemo na rijeku sa prijateljima, ali tek sad vidimo koliko je to bilo bitno za nas”, sjećaju se sestre Maksić.

U selu za stalno žive samo još njihovi stric i strina, a one su okvirno pola godine tamo: cijelo ljeto, svaki vikend i svaki raspust.

„Ne idemo uvijek sve zajedno budući da imamo i svoje poslove van sela, pa se uklapamo kad koja može. Imamo registrovano poljoprivredno gazdinstvo pod kojim trenutno i prodajemo naše proizvode.”

Dragana (25) je trenutno na doktorskim studijama prava i na pripravničkom stažu za advokate u Vranju, dok je najstarija sestra Vesna (27) doktor stomatologije. Ona živi u Zemunu i radi u stomatološkoj ordinaciji, tako da je najrjeđe u selu, ali vodi stranicu na instagramu i bavi se pakovanjem i distribucijom proizvoda.

Vesna je zadužena za prodaju, marketing na instagramu, komunikaciju sa ljudima koji nas prate i kupuju od nas. Dragana se najviše angažuje oko pakovanja i slanja paketa, a ja se zajedno sa mamom najviše bavim prikupljanjem sirovina i finalnom obradom”, rekla je Andrijana.

Profil Gljive i bilje na instagramu na kojem sestre pišu o gljivama, prirodi i šumskim proizvodima pronađite ovdje.

izvor: pricesadusom.com