AKTUELNOSTI

Prezentacija poslovnih planova prve grupe učesnica Programa podrške poduzetništvu

Jučer je u maloj sali KC „Altindag“ održana Prezentacija poslovnih planova prve grupe učesnica Programa podrške poduzetništvu u Visokom. U okviru Programa podrške poduzetništvu održana je poduzetnička obuka, a 16 učesnica obuke su danas predstavile svoje poslovne ideje i planove komisiji. Najbolje ocijenjene učesnice imaće priliku za dobijanje finansijske podrške za razvoj svoje poslovne ideje. 

Program podrške poduzetništvu u Visokom se realizuje u okviru projekta “Visoko – Brand of Entrepreneurship – Tradition Innovated”, koji se implementira kroz projekat“COVID-19 Investment Response” – EU4Business Recovery.

Projekat „Visoko – Brend poduzetništva“ finansira Evropska unija i vlada Savezne Republike Njemačke, a implementira GIZ, MOR i UNDP. Cilj projekta je poboljšanje lokalne privrede kroz novu generaciju poduzetnika koji spajaju inovativnost i tradiciju u profitabilne poslove i bolje uslove rada za sve.

“Projektne aktivnosti su počele uspostavljanjem Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Visoko kojeg sačinjavaju predstavnici Gradske uprave, MSŠ “Hazim Šabanović”, Biroa za zapošljavanje Visoko, privrednog društva „E – konto” i predstavnika Udruženja trenera CEFE u BiH kao nevladinog sektora. Možemo reći da se danas održava jedan svečani dio kompletnih projektnih aktivnosti, jer ispraćamo prvu grupu iz Javnog poziva koji je objavljen u oktobru ove godine i kandidati iz prvog Javnog poziva su prošle edukaciju na kojoj su formirale i definisale svoje poslovne ideje, a potom i kreirale poslovne planove za te ideje. Danas imamo prezentaciju 16 poslovnih ideja i najbolje ocijenjeni biznis planovi će biti nagrađeni sa sredstvima u visini do 8.750 KM”, izjavila je Suada Koljenović, po ovlaštenju pomoćnica gradonačelnika ispred Službe za finansije, privredu, poslovne prostore i ekonomski razvoj.

“Čuli smo dosta kvalitetnih ideja, mislim da će Visoko u narednom periodu biti bogatije za nekoliko odličnih obrta, a posebno raduje činjenica da su prezentovane ideje koje do sad nismo imali. Mislim da će cjelokupna zajednica imati višestruke koristi od ovih planova. Biro rada je u ulozi partnera projekta i posebno ističemo da konačno strateški radi na planiranju unapređenja i sprovođenju planova na unapređenju ambijenta na tržištu rada, a vjerujem da ćemo u narednom periodu imati pozitivan trend u poduzetništvu“ – riječi su Lamije Čehajić, šefice Biroa rada Visoko.

EU4BusinessRecovery podržava Bosnu i Hercegovinu u ublažavanju negativnih ekonomskih efekata uzrokovanih pandemijom COVID-19. Projekat pomaže MMSP, poljoprivredno-prehrambene i turističke djelatnike da nastave svoje poslovanje i sačuvaju radna mjesta; podržava poduzetnike, mlade i druge ugrožene grupe da osnuju vlastiti biznis.

Kao rezultat ovog projekta biće sačuvano više od 1.000 radnih mjesta ugroženih pandemijom i biće otvoreno najmanje 100 novih radnih mjesta. EU4Business Recovery projekat je vrijedan 13,7 miliona eura i zajednički ga sufinansiraju Evropska unija i Savezna Republika Njemačka. Projekat implementiraju GIZ, UNDP i MOR.

Za više informacija posjetite www.eu4business.ba.

izvor: visoko.gov.ba