ZANIMLJIVOSTI

Nestao stadion na kojem su se igrale utakmice Mundijala u Kataru “Ide u novi dom”

Stadion “974” koji je bio jedan od domaćina Mundijala u Kataru, defnitivno je prošlost u ovoj zemlji. Stadion će svoj novi dom imati u Urugvaju koknačna je odluka FIFA-e.

Poznato je da je stadion “974” montažni stadion koji je napravljen od 974 kontenjera po čemu je dobio i ime.

FIFA je ranije odlučila da će zajedno sa Katarom stadion donirati jednoj od zemalja u fudbalskom razovju.

Pik je pao na Urugvaj, a mnogi smatraju da FIFA ovim potezom”navija” da Urugvaj, Čile, Argentina i Paragvaj dobiju zajendičku kandidaturu Mundijala 2030. godine.

Pojavile su se i prve fotografije nakon uklanjanja stadiona.

Na pomenutom stadionu pored duela osmine finala između Brazila i Južne Koreje (4:1) odigrano je i šest duela grupne faze ovogodišnjeg Mundijala.

Prvi meč bio je duel Meksika i Poljske (0:0), zatim Portugal – Gana (3:2), Francuska – Danska (2:1), Brazil – Švicarska (1:0), Poljska – Argentina (0:2) i meč koji neće dobro pamtiti u Srbiji, duel Srbije i Švicarske koji je završen pobjedom Švicaraca od 2:3 i tako je Srbija otišla kući.

Stadion “974” je 2021. godine imao generalnu probu za Mundijal, kada je na njemu odigrano šest mečeva FIFA Arab Cupa, a na polufinalnom duelu između Tunisa i Egipta (1:0) bilo je 36.427 navijača na tribinama čime je stadion dobio i zvanično zeleno svjetlo.

Bilo je ranije pisanja da bi stadion mogao završiti na Kosovu, tačnije u Prišitini, ali njegovo narendo odredište je Urugvaj.

Stadiona je inače kapaciteta 40.000 sjedećih mjesta.

Katar je napravio pravi spektakl što se tiče infastrukture i mnogi smatraju da je po tom pitanju ovo najbolji Mundijal u historiji.

Po završetku Mundijala u Kataru još nek istadioni će doživjeti promjene.

U planu je se stadionima prepolovi kapacitet, neki će postati univerzitetski, dok će neke preuzeti katarski klubovi za svoje potrebe.

Katar u planu ima da u budućnosti bude domaćin jedne velike evropske utakmice, kao i da budu domaćini Svjetskog klupskog prvenstva.

Nema sumnje da su domaćini u Kataru fudbalsku infrastrukturu postavili na jedan veliki nivo koji će se teško dostići u budućnosti.

izvor: sportsport.ba