AKTUELNOSTI

Gračanica i Poriječani uskoro dobijaju nove ambulante porodične medicine uz definisanu viziju razvoja loklne zajednice

U Gračanici je u toku unutrašnje opremanje prostorija koje će se na osnovu sporazuma s MIZ Gračanica koristiti za ambulantu porodične medicine i apoteku. Pored radova koji su u toku, radimo i na osiguranje finansijskih sredstava za vanjsko uređenje objekta i parkinga ispred kako bi i sam objekat bio konačno završen. Građani će dobiti savremenu ambulantu koja će zbog samog položaja objekta biti dostupnija svima, a dodatni benefit će biti i rasterećenje u saobraćaju oko škole što će povećati sigurnost učenika. Postojeća ambulanta nema potrebnu dokumentaciju, jer do jučer nije imala ni rješen pristupni put. Riješili smo problem koji je godinama bio prisutan i uskoro ćemo krenuti s izradom potrebne projektne dokumentacije kako bi se dobile dozvole. Kada se iseli ambulanta i apoteka u novi prostor, postojeći će biti iskorišten za prostorije MZ i mjesni ured (svjedoci ste da je i mjesni ured godinama u neuslovnim prostorijama), a onda će se stvoriti predpostavke za uređenje i dijela parking prostora ispred zgrade. Igralište koje je u fazi izgradnje još nije završeno, jer vremenske prilike ne dozvoljavaju. Igračke i priprema podloge koštaju koliko i sama gumena podloga. Mi smo se opredjelili da uradimo i gumenu podlogu, bez obzira što je skupa iz razloga da zaštitimo od padova za našu djecu, te da igralište bude u nivou igrališta u gradskim sredinama, ali i da osiguramo korištenje igrališta bez obzira na vremenske uslove. Svi znate, da je na zemljenoj podlozi vrlo često blato, dok na gumenoj nije. Zatekli smo probleme i zapušteno stanje u svim segmentima, mnogo toga smo uradili i radimo da bi vizija u konačnici bila vidljiva. Do rješenja se ne dolazi čarolijom, već radom.

Od servisnih informacija za Gračanicu važno je istaknuti da je u potpunosti proveden postupak javne nabavke i da je potpisan ugovor za asfaltiranje puta od Medžlisa do Preventa (cca 2km) čime će značajno biti unaprijeđena glavna putna saobraćajnica. Paralelno potpisan je ugovor i za asfaltiranje dijela puta u Velikom Čajnu i Lozniku.

Vizija je da imamo lijepe prostorije MZ, mjesnog ureda gdje se pružaju usluge građanima, dječije igralište s gumenom podlogom pored škole, uređen parking i rasterećen saobraćaj oko škole radi sigurnosti naše djece, a paraleno modernu ambulantu porodične medicine i apoteku na glavnoj saobraćajnici koja će biti dostupnija svima.

U Poriječanima je završena izgradnja nove ambulante, nedavno su postavljeni i prozori i vrata. Ostalo je unutrašnje uređenje, fasada i vanjsko uređenje. Obzirom da je ovaj projekat nastao kao plod iskrene namjere i hajrata, on do današnjeg dana tako i teče. Paralelno očekuje se završetak radova na fiskulturnoj sali. Radimo na rješavanju imovinsko – pravnih odnosa kako bismo osigurali proširenje saobraćajnice i izgradnju trotoara od Ž.Stanice do džamije kako bi njenim asfaltiranjem osigurali bolji pristup.

Vizija je da imamo modernu ambulatu porodične medicine, apoteku, uređen parking, školu, fiskulturnu salu i džamiju s pratećim objektima sve u nizu, s lijepim pristupnim putem čime Poriječani zvanično dobijaju svoj centar.

Radimo i gradimo, pametno i sigurno!

Izvor: FB page Mirza Ganić