AKTUELNOSTI

REKORDNA SEZONA U BOSANSKOJ DOLINI PIRAMIDA SA PREKO 150.000 POSJETILACA

Nakon prošlogodišnjih otkrića u tunelima „Ravne 3“ koja su obilježila prošlu sezonu, ove godine u Bosanskoj dolini piramida održan je veličanstveni događaj otvorenja Regionalnog teniskog centra i to je događaj koji je obilježio sezonu koja je na izmaku.

Upravo sami kraj godine i još jedne uspješne turističke sezone bili su povod za posjet Kompleksu Ravne i razgovor sa čovjekom koji je Visoko i našu zemlju pozicionirao na svjetsku mapu interesantnih arheoloških otkrića i lokacija.

– Ovu godinu obilježilo je otvorenje našeg teniskog centra koje je privuklo nevjerovatnu brojku od 72 medija iz cijelog svijeta, što je nezapamćen događaj u historiji Visokog, ali i naše zemlje. Iz BiH su u tom trenutku otišle pozitivne vijesti u cijeli svijet, za razliku od svakodnevnih kreacija naših političara koje odišu neslogom i nezdravom atmosferom. – govori dr. Semir Osmanagić, pronalazač bosanskih piramida i osnivač Fondacije „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“.

Iz godine u godinu i broj turista u Visokom raste, a iza nas je još jedna rekordna turistička sezona.

– 2018.godine imali smo 40.000 posjetilaca, 2019. taj broj je narastao na 50.000, da bi Visoko 2020. posjetilo 74.000 ljudi iz cijelog svijeta. Prošla godina je oborila sve rekorde sa 136.000 posjetilaca, a onda je uslijedila ova godina i novi rekord. Ove godine u Visokom smo imali 150.000 posjetilaca iz cijelog svijeta! Da nije bilo kompleksne situacije u našoj zemlji, ali i cijelom svijetu mi bismo ove godine dostigli i 250.000 posjetilaca. – otkrio nam je Osmanagić.

Pored posjeta iz cijelog svijeta traju i radovi na novootkrivenim tunelima „Ravne 3“ u kojima rade i volonteri iz cijelog svijeta, a kojih je ove godine bilo 150.– Ovo je jedini veliki arheološki projekat u svijetu koji podržava dolazak volontera, koji ne moraju biti arheolozi, historičari, geolozi, već nakon obuke odmah rade, istražuju, otkrivaju i svi zajedno uživaju u ovom projektu.

Ove godine također smo nastavili i sa našim promocijama, koncertima, festivalima i još jednom potvrdili reputaciju koju nosi Park „Ravne 2“, kao oaza kulture, sporta, rekreacije, duhovnog mira i spokoja. – ispričao nam je dr. Osmanagić, a razgovor s njim smo obavili na jednoj od najposjećenijih turističkih lokacija u našoj zemlji, u Kompleksu Ravne, koji u posljednje vrijeme vole nazvati i Distrikt Ravne.

RTV Visoko/Fondacija AP BPS

izvor: visoko-rtv.ba