ZANIMLJIVOSTI

Zimski period u Nacionalnom parku Una

Nacionalni park Una otvoren je za posjete tokom cijele godine, sve dok snježni prekrivač ne blokira pristup turističkim atrakcijama. Ljetni mjeseci su većinom privlačniji za turiste, međutim jesenji kolorit i svjež zrak Nacionalnog parka Una čine nezaboravan doživljaj u koji se treba uvjeriti.

NP Una se prostire na 19.800 hektara i spoj je vrijednih prirodnih osobitosti, raznolikog i očuvanog biodiverziteta, bogate kulturno-historijske baštine i gostoprimljivog stanovništva svjesnog vrijednosti prostora u kojem živi. Neovisno o godišnjem dobu, NP Una je mjesto gdje se turisti rado vraćaju i po nekoliko puta. Nedavno postavljena solarna rasvjeta u posjetilačkoj zoni Štrbački buk omogućila je duži je boravak turista u obilasku ovoj atrakciji i jednoj od najvećih prirodnih ljepota Bosne i Hercegovine, i u ovom periodu godine kada je dan znatno kraći.

Kroz Nacionalni park Una teku četiri rijeke, Una, Unac, Krka i Ostrovica – rječica koja je lijeva pritoka Une, dužina joj je samo 700 metara, a izvire u Kulen Vakufu i nakon kratkog i brzog toka ulijeva se u Unu. Ovo područje obiluje prekrasnim livadama, pašnjacima i šumom.

Osim obilaska prirodnih ljepota, kulturno-historijskog nasljeđa, iskušavanja tradicionalne bosanske kuhinje i druženja sa gostoprimljivim i uvijek spremnim za zdravi humor lokalcima, aktivni turizam je još jedna stavka koja krasi NP Una. Osim uobičajenih ljetnih sportova na vodi, prostranstva NP Una prikladna su i za jesenje i zimske avanture.

(Foto: NP Una)

Na području Parka nalazi se nekoliko označenih biciklističkih i planinarskih staza. Neke od njih su pješačke rute Putevima prošlosti i Putevima ljekobilja koje vode do posjetilačke zone Štrbački buk, te staza zvana Bunari koja vodi od Kulen Vakufa do Starog grada Ostrovica pješice ili biciklom. Zatim, hiking staza Klišević kula od ulaza br. 2 – Ćukovi do Štrbačkog buka, te Gorjevac od ulaza br. 1 do Štrbačkog buka prikladna za hiking kao i bicikla. Hiking staza Štrbački buk – Crno vrelo (pješačenje koje iziskuje bolju kondicionu formu), a na području Martin Broda nalazi se nezahtjevna Martina staza (cca 3 km) idealna za rekreativce, kao i Put pod gredu koji će vas odvesti u obilazak Une iz druge perspektive.

Ukoliko ste ljubitelj prirode, dobre hrane i aktivnog turizma, samo vikend vam neće biti dovoljan da istražite sve ljepote i mogućnosti ovog kraja, ali pet dana bi bilo idealno. Posjeti, uživo osjeti!

Promatranje divljine Nacionalnog parka Una

Regija koju karakteriziraju čiste rijeke, drevne šume i krške formacije, također se može pohvaliti raznolikošću divljih životinja. NP Una je jedno od područja s najvećom bioraznovrsnošću u ovom dijelu Europe.

(Foto: NP Una)

Brojne životinjske vrste nazivaju Park svojim domom, više od 100 vrsta ptica i oko 30 vrsta riba, gmizavaca te raznih sisavaca, poput vidri, šišmiša i jelena. Ovo je jedno od rijetkih preostalih mjesta u Europi gdje još uvijek lutaju tri najveća predatora ovog kontinenta: vukovi, risovi i medvjedi.

Kroz istraživačke projekte NP Una, prvi humano uhvaćen i označen medvjed, nazvan Ljutoč, dobio je i svoj naučno-dokumentarni film “Tragom medvjeda zvanog Ljutoč BH-001”, a pored njega, u proteklih devet godina praćena su još četiri medvjeda – Buk, Grmeč, Unac i medo Ranger. Nakon istraživanja života kralja šume – smeđeg medvjeda, red je došao na vuka. Postavljeno je nekoliko zamki za humano hvatanje vuka, ali uslijedilo je iznenađenje, pa je umjesto vuka na zamku nabasao ris. Skoro će pet mjeseci kako se uz pomoć telemetrijske ogrlice u NP Una prati kretanje risa UNICO LBH-01, teškog 22,40 kg, a dugog 116 cm.

Prilika za susret s divljim svijetom je jedan od najuzbudljivijih trenutaka koji se može doživjeti tijekom posjete netaknutoj prirodi. Teško da se išta može približiti tom nevjerovatnom osjećaju i trenutku koji se ne zaboravlja lako. Nacionalni park Una radi na pripremi programa promatranja divljih životinja u sklopu kojeg je postavljena moderna osmatračnica što će se uskoro moći pronaći u samoj ponudi. Ovaj vid aktivnosti idealan je način za povratak prirodi i bijeg od haotičnog modernog života.

Ubrzan život uništava prirodnu tišinu uma sa svojim stalnim žamorom, jer ne razumije dubinu i mir tišine – ušutkajte ga kroz promatranje divljeg svijeta Nacionalnog parka Una.

(Foto: Natarsha Babić)

Briga o životinjama NP Una

Zimski period za čovjeka često donosi posebne čari, ali životinjama NP Una “zimska idila” otežava život jer pod snježnim pokrivačem teže dolaze do hrane. Kada padnu duboki snjegovi hranu za životinje je ponekad uzalud iznositi ako životinje već nisu naviknute na mjesta gdje se hrana nalazi. Stoga, u Nacionalnom parku Una su u toku pripreme za zimu i prihranjivanje divljači kako bi u kritičnim periodima zime bez previše lutanja mogla doći do svojih obroka.

Da bi životinje priskrbile potrebnu energiju i ostale pri tjelesnoj snazi do toplijih dana, te što bolje podnijele hladnoću i bile u kondiciji da mogu pobjeći od raznih predatora, hranilice i solila instalirane na određenim lokacijama, rendžeri Nacionalnog parka redovno snadbijevaju hranom. Na taj način čovjek olakšava nekim vrstama da prezime.

Pored sijena koje je neizostavan obrok, hranilice se snadbijevaju i sa raznim žitaricama. U nedostatku hranilica i zbog lakše pristupačnosti za dovoženje hrane, svoju privremenu multifunkcionalnost dokazuju i nadstrešnice za odmor, koje zimi služe kao mjesta za odlaganje hrane za divljač.

Priroda Nacionalnog parka Una kao prepoznatljiv krajiški brend bez uravnotežene flore i faune ne bi bio ono što jeste. Stoga, detaljna priprema za zimske dane predstavlja i obavezu i ljubav rendžera Parka i njihovog stručnog tima.

ba.ekapija.com