Zanimljivosti

Rana dijagnostika ključna u otkrivanju raka dojke – Koji su faktori rizika i novine u liječenju

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila je da je rak dojke sada prestigao rak pluća kao rak koji se najčešće dijagnostifikuje u svijetu. Zato je, smatra prof. dr Florian Fitzal sa Bečke privatne klinike (Wiener Privatklinik – WPK), rana dijagnostika od posebnog značaja.

Kao najvažnije aspekte ranog skrininga vidi to što je sve veći žena sa rakom dojke ispod 2 cm i bez metastaza u limfnim čvorovima u ranoj fazi otkrivanja.
– Prema najnovijim publikacijama, dijagnoza u ranoj fazi smanjuje rizik od smrti od raka dojke od 30 do 40%. Ovo je činjenica koja je naučno objavljena u najvažnijim medicinskim časopisima, tako da su mamografija i ultrazvučni pregledi u Austriji suštinski alati u borbi protiv raka dojke – kaže doktor Fitzal.

Na pitanje koji su razlozi porasta indikacije raka dojke, doktor navodi da se pronalazi više karcinoma nego ranije, upravo zbog programa skrininga.

– Međutim, veličina i stadijum su smanjeni, što znači da otkrivamo rak dojke ranije. Ipak, u oko 20% slučajeva nalazimo rak dojke, koji se nikada ne razvija u ozbiljnu bolest koja se zove preterana dijagnoza. Ovo je, međutim, prihvatljivo ako se zna da skrining smanjuje smrt specifičnu za rak dojke za 25% – navodi.

Fitzal savjetuje da se mamografi i ultrazvuk rade jednom godišnje počevši od 40. godine u slučajevima bez porodične istorije. Nakon toga dva puta godišnje od 55. godine.

– Ako osoba ima porodičnu anamnezu sa rakom dojke ispod 45 godina, predlažem da se prvi mamograf uradi pet godina prije dijagnoze srodnika – dodaje.

Kao najveći faktor rizika od raka dojke vidi biološki podtip.
– Postoje četiri podtipa (trostruko negativan, HER2 pozitivan i luminalni A i B), sa HER2 pozitivnim i trostruko negativnim kao najvećim faktorom rizika. Štaviše, status limfnih čvorova je drugi najvažniji faktor rizika za kasnije metastaze. Stoga su rano otkrivanje i trenutna biopsija prvi najvažniji koraci za izlječenje raka dojke – pojašnjava.

Navodi i da su genetski testovi za otkrivanje mutacija BRCA 1 i BRCA2 gena, uz prave indikacije i tačne informacije date ženi, izuzetno korisni.

– Rizik od dobijanja raka dojke sa BRCA mutacijom je oko 75% između 25 i 60 godina u poređenju sa 12% opšte populacije – dodaje.

Na pitanje da li u slučaju nosilaca ovih gena preporučuju mastektomiju kao metod prevencije, ističe da je u Austriji zakonom zabranjeno preporučivanje profilaktičke hirurgije.

– To je uvijek odluka žene. Međutim, smanjenje rizika sa 75% na 10% je visok kod profilaktičke mastektomije i većina žena sa BRCA mutacijom prije 50. godine bira ovu opciju. Profilaktička ooforektomija, međutim, može biti važnija počevši od 40. godine, jer se rak jajnika takođe povećava ovom mutacijom i možda se neće otkriti tako lako kao rak dojke. Kako vršimo genetsko savjetovanje kao i testiranje, imamo oko 100 žena godišnje koje traže savjet u vezi sa BRCA mutacijama, oko 10% konačno ima mutaciju kod ovih unaprijed odabranih žena – kaže Fitzal.

Doktor kaže da su tipični znaci raka dojke povlačenje kože i bezbolna opipljiva kvržica unutar jedne dojke, ali je to slučaj u kasnijim fazama.
– U većini slučajeva, međutim, nema kliničkih simptoma, a bol je netipičan za rak dojke. Zato je od ključnog značaja rano otkrivanje mamografom i ultrazvukom.

Prvi korak koji pacijentkinja treba da napravi nakon što joj je dijagnostifikovan rak dojke jeste da pronađe stručnjaka kao menadžera slučaja koji će je voditi kroz korake liječenja.

– Sve počinje pravilnim radiološkim pregledom i biopsijom sa histologijom iz centra za rak dojke – napominje.

Kada je riječ o metodama liječenja, doktor Fitzal kaže da postoje lokalne (operacija i radioterapija) kao i sistemske opcije liječenja (endokrini tretman i hemoterapija). Novine se ogledaju se u novim preparatima i metodama za hitnu rekonstrukciju dojke, ukoliko je neophodna mastektomija, kao i u novim ljekovima za žene sa metastazama kao što su PDK inhibicija i PDL1 i PIK3Ca inhibitori.

– Za liječenje raka dojke imamo nove oralne citostatičke terapije za estrogen pozitivan rak dojke i specijalna antitela za trostruko negativne i HER2 pozitivne slučajeve. Štaviše, najnovije izdanje je lijek za veoma agresivni HER2 rak dojke kod žena sa ili bez metastaza. Ovaj lijek (TDM1) oslobađa hemoterapiju samo unutar ćelije raka dojke čime se smanjuju neželjeni efekti. Sa hirurškog stanovišta radimo manje operacija, ali se povećavaju indikacije za bilateralnu mastektomiju i hitnu rekonstrukciju prepektoralnim implantatima, gdje pacijenti mogu da idu kući dan nakon operacije. Bol je veoma rijetka nakon operacije raka dojke kada mi operišemo – pojasnio je.

Takođe, dodaje, tomosinteza i 3D mamograf dijagnostički alati mogu biti tačni koliko i MR mamogram. Međutim, studije se moraju sačekati.

Na pitanje kako izgleda savremena personalizovana medicina kada je rak dojke u pitanju odgovara da to znači da se u obzir uzimaju biologija tumora, kao i veličina, stadijum i najvažnije – lična situaciju pacijenta prije nego što predlože plan liječenja.

– Zbog pet različitih tumorbioloških podtipova imamo nekoliko različitih mogućih opcija liječenja. Raste i uloga genetskog testiranja, jer imamo odgovor na genetski rizik, a to je profilaktička hirurgija – kaže doktor Fitzal.

Obično govorimo o raku dojke kod žena, ali su i muškarci skloni obolijevanju.

– Obično je kod muškaraca tumor opipljiv, pa je za razliku od žena, palpacija uobičajena vrsta pronalaska raka. Međutim, to znači da je tumor veći i da limfni čvorovi takođe mogu biti infestirani. Kasnija faza povećava rizik od metastaza ili dobijanja metastaza i potrebu za sistemskim liječenjem ljekovima kao što je hemoterapija. Muški rak dojke je vjerovatnije da ima nasledni faktor, tako da svi muškarci treba da se podvrgnu genetskom testiranju.

WPK – Jedna od najboljih bolnica na svijetu

Wiener Privatklinik, smještena u Beču, jedina je privatna bolnica u Austriji koja je dobila sertifikat “Najbolja bolnica na svijetu”. Bolnica svake godine liječi više od 12.000 pacijenata, od čega je oko 30% internacionalnih pacijenata iz više od 20 zemalja, posebno pacijenata iz Istočne i Centralne Evrope, uključujući i naš region. Zahvaljujući medicinskoj ekspertizi i visokim kompetencijama i savremenoj opremi, bolnica WPK obezbeđuje interdisciplinaran, sveobuhvatan pristup medicinskim slučajevima i obezbjeđuje personalizovano terapijsko rješenje za svakog pacijenta, tako da su šanse za oporavak maksimalne.

ba.ekapija.com