JAVNI POZIVI

Stipendije za učenike i studente: Fondacija Adriatic Vareš nastavlja pomagati mladima

Mjesečne stipendije u ukupnom iznosu od 1.000,00 KM.

Fondacija Adriatic i ove godine je objavila poziv za stipendiranje učenika i studenata iz općina Vareš, Breza i Kakanj, kao i poziv za dodjelu grantova za projekte zaštite okoliša.

15 srednjoškolaca i 10 redovnih studenata prvog i drugog ciklusa studija primat će mjesečne stipendije u ukupnom iznosu od 1.000,00 KM, u periodu od deset mjeseci. Želja Fondacije je da se dodatno motivišu i nagrade učenici i studenti s odličnim rezultatima u školovanju, a naročito oni koji svoje talente ostvaruju kroz sport, nauku i umjetnost.

Fondacija Adriatic, koja djeluje u okviru istraživačko-razvojne rudarske kompanije Adriatic Metals/Eastern Mining iz Vareša, fokusirana je na projekte unaprijeđenja obrazovanja, zaštite okoliša i zdravstva. Direktorica Fondacije Sanela Karić ističe da će ovo biti druga generacija srednjoškolaca i studenata stipendista.

– Želimo da mladim ljudima pokažemo da cijenimo njihove uspjehe, da se znanje i upornost uvijek isplati, ali i da stipendije koje dobiju budu značajna podrška tokom školovanja. Ulaganjem u obrazovanje mladih ljudi, ulažemo i u budućnost ovog kraja. Današnji srednjoškolci i studenti sutrašnji su inovatori, naučnici i poduzetnici, te ih stoga želimo ohrabriti da izgrade bolju budućnost za sve nas, dodala je Karić.

Prijave za stipendiranje traju do 15. novembra 2022. godine. Detaljne informacije o kriterijima, načinu prijave i potrebnoj dokumentaciji dostupne su na linku.

Iz Fondacije su pozvali i nevladine organizacije da se prijave za finansiranje/sufinansiranje projekata zaštite okoliša na području Vareša, Breze i Kaknja, s ciljem podrške projektima unapređenja kvaliteta života ovih lokalnih zajednica. Za ovu namjenu dostupni su grantovi u rasponu od 1.000 do 5.000 KM. Javni poziv je otvoren do 01. decembra 2022. godine, a više informacija dostupno je na linku.

izvor: studomat.ba