AKTUELNOSTI

Priče uspješnih menadžera; “Živimo posao drugačije i svaki cilj je ostvariv”

Vođa stvara ciljeve, a menadžer izvršava; zlatno pravilo i vodilja svakog uspješnog menadžera, bez obzira o kojoj branši i poslu je riječ.

Kako se postaje uspješan menadžer? Je li to urođena osobina ili se godinama i kroz rad neke vještine koje i nisu bile izražene, jasnije definišu?

Uz dobru viziju i pravo okruženje, svako može postati dobar menadžer, bitno je samo da zaista vjerujete u ono što radite, imate zajednicu koja je spremna da izađe iz svoje zone komfora i uspjeh ne može izostati.

Ines Bajrić je svoj put na poziciji menadžera odjela Razvoj ljudskih resursa u kompaniji dm započela prije tačno godinu dana i kaže da joj nijedan dan u proteklih 365 nije isti. Naprotiv, opis i obim posla je takav da svakodnevno pristiže nešto novo i najveći izazov u funkcionisanju nekog tima može biti nedostatak komunikacije i nejasno definisani zadaci, odnosno podjela posla.

”Najveći izazov je po mom mišljenju održavanje kontinuirane motiviranosti kako bi mogli izaći iz svoje komfort zone i napraviti korak naprijed, a uz interesantne radne zadatke. Zaista nastojim da u timu podjelim uloge i zadatke tako da svako ima većinskim dijelom onu vrstu zadataka koju voli da radi i u kojoj je uspješan.“ kaže Ines i dodaje da čak i onda kad mislite da su neki ciljevi nedostižni trebate otvoreno i transparentno komunicirati i sve će doći na svoje, odnosno, svaki cilj je ostvariv.

Na pitanje da li je teže dobiti zadatak i snositi odgovornost za izvršenje ili postavljati zadatke drugima odgovara da je jednako teško i jedno i drugo, ali da je odgovornost prilikom podjele zadataka potpuno druga dimenzija i iako obje strane snose odgovornost, verzija u kojoj postavljate nešto i nekom je ipak zahtjevnija.

Nermana Ajanović Hajdarpašić je svoju karijeru u kompaniji Kolektiv // MojPosao.ba započela prije 16 godina kao PR menadžerica. Trenutno je na poziciji direktorice operacija, uspješno koordiniše nekoliko projekata i pravi je primjer uspješne menadžerice.

Kroz svoj dugogodišnji rad susretala se sa uspješnim poslovnim ljudima i ističe kako do sad nije uvidjela razliku između menadžera i menadžerica već samo u načinu na koji se pristupa poslu da bi se postigli zadati ciljevi. 

Na pitanje šta je teže; dobiti zadatak na izvršenje ili delegirati drugima, kaže da i jedno i drugo ima svoje izazove te da je delegiranje vještina koja podrazumijeva da znate kome, kada i koliko dodatne podrške osigurati da bi se nešto uspješno završilo. Dodaje i da je bitna procjena osobe prije nego se upustite u podjelu zadataka na izvršenje.

„Najveći izazov, što ujedno smatram i najvažnijom ulogom kako leadera tako i menadžera jeste kako biti podrška timu i kako stvoriti radno okruženje u kojemće biti ne samo produktivni već i sretni i ispunjeni“ i dodaje kako su fleksibilnost, dobar odnos između poslodavca i zaposlenih te pozitivna radna atmosfera ključne karakteristike da bi neko dobio titulu „uspješnog i poželjnog poslodavca“ a što zaposlenici Kolektiva godinama ističu.“

Projekat i istraživanje „Najpoželjniji poslodavac“ je samo jedan od mnogobrojnih kojim Nermana uspješno rukovodi.

„Svake godine se trudimo da unaprijedimo istraživanje “Najpoželjniji poslodavac”. Prošle godine smo uveli kategoriju Najinkluzivnijeg poslodavca, a ove godine dodali i nekoliko pitanja koja se tiču drugih politika kompanija, prije svega onih koje se bave stvaranjem radnog okruženja  koje je prijateljsko prema zaposlenicima sa porodicama. Na taj način želimo da promoviramo pozitivne prakse kompanije te da podižemo svijest o važnosti inkluzije i „family friendly policies“ kako bi na kraju doprinijeli stvaranju boljeg radnog okruženja.“

Kompanija Kolektiv doo i portal za zapošljavanje MojPosao.ba već šesnaestu godinu zaredom organizuju  istraživanje „Najpoželjniji poslodavac“ kroz koji se odaje priznanje onim poslodavcima koji vode računa o svojim zaposlenicima.

Popunjavanjem ankete ostvarujete pravo učešća u nagradnoj igri, a ove godine poklon je pametni sat, Samsung Galaxy Watch 5!

Istraživanje traje do 07.12.2022, a više informacija možete pronaći na linku.

Izvor: mojposao.ba