Zanimljivosti

Više zmija nego ljudi: Neobično selo u kojem svaka obitelj ima otrovnicu za kućnog ljubimca

U Indiji su zmije svete životinje, imaju kultni status i duhovno značenje. Predstavljaju ponovno rođenje, smrt i smrtnost, zbog toga što odbacuje svoju kožu i “ponovno se rađaju”…

Krotitelji zmija koji sjede na indijskim ulicama i čine se kao da hipnotiziraju kobre puhačkim instrumentom koji se naziva pungi uobičajen su prizor u većim gradovima. No i u selima se može vidjeti povezanost Indije sa zmijama koje u Indiji imaju poseban status.

Maharashtri, indijskoj saveznoj državi na zapadu zemlje koja se smjestila na obali Arapskog mora, stanovnici sela Shetphal, kako piše internetski portal India.com, drže zmije kao kućne ljubimce. I to ne bilo kakve zmije, nego zastrašujuće Indijske kobre. Kobre su među najotrovnijim zmijama na svijetu, njihov otrov je smrtonosan: paralizira živčani sustav, disanje i rad mišića. Otrov koji se dobije jednim ugrizom može usmrtiti i do 20 ljudi.

Navodno svaka kuća ima svoju zmiju i tretira je praktički kao člana obitelji. One puze posvuda, po kućama i ulicama, možete ih sresti na svakom koraku. Osim zmija koje žive u kućama, u Shetphalu ima i puno kobri „lutalica“ koje seljani hrane. U selu koje ima više zmija nego ljudi uobičajen je prizor vidjeti djecu kako se igraju s kobrama. A u kućama zmije imaju i svoj izdvojeni kutak, poput kakvog malog hrama koji se naziva devasthan. U njemu zmije jedu, spavaju i skrivaju se od jakog sunca.

U Indiji su zmije svete životinje, imaju kultni status i duhovno značenje. Predstavljaju ponovno rođenje, smrt i smrtnost, zbog toga što odbacuje svoju kožu i “ponovno se rađaju”. Zmije se štuju u svetištima, a Indijci ispred kipova zmijama ostavljaju hranu i cvijeće kao darove. Štovanje zmija uključuje i rituale za koje se posebno pripremaju pripravci od vode, mlijeka, rižinog praha i kurkume. Jedan od vjerskih festivala, Nag Panchami posvećen je upravo zmijskim božanstvima poseban je dan za kobre, kojima Indijci nude mlijeko i pridaju im posebnu pažnju.

izvor: https://punkufer.dnevnik.hr/